Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-08-22

Peter Stormare och andra

Det är väldigt bra att ha ett namn. Ja, det är både praktiskt och nödvändigt. Hur skulle det vara om vi vore bara NN? Namn kan ha ett ursprung och en betydelse. Jag tänker som exempel på Dorotea – det betyder ”Gudagåva”. Vad vackert.

Onda tungor anser att det är bevis på högfärd när folk byter efternamn. Men det kan ju vara nödvändigt. Om det finns två Nils Johansson med likadana dörrhandtag två trappor upp kan det vålla trassel ifall de får varandras räkningar och kärleksbrev. Då är det inte underligt om den ene tar t ex namnet Vinterspark. Det är nödvändigt, inte högfärd.

Visst är det nödvändigt om två Göran Larsson jobbar tillsammans på Sveriges radio och den ena handen får stå till svars för den andra. Då kallar den ene sig Bernstål. Särskilt om man är från Rengsjö. Och han är inte det minsta högfärdig.

Eller om Georg Persson blir utsatt för likadant trassel då löser han problemet med att byta Persson mot Stjärnbrink. Så enkelt är det.

I det här sammanhanget tänker jag på skådespelaren arbråpojken Carl Peter Ingvar Storm. Han hade en kollega som hette just Peter Storm. Två man i samma fack, det gick ju inte. Så den ene lade helt enkelt till ändelsen ”are”. Han fyller förresten 54 år på måndag.

Peter Stormare har jag aldrig träffat men jag har läst artiklar om honom som trovärdiga journalister (finns det förresten några andra?) skrivit. Han har bl a berättat sidor som inte annars blir torgförda.

Den första tanke han minns som barn var att han var utlånad och egentligen hörde hemma i himlen. Och den första tanke han kunde formulera i ord var hans hemlängtan.

– Tiden här på jorden är bara en tillfällig vandring. Gud har alltid varit för mig ett ofantligt starkt ljus som omfamnar mig, betonar han.

Från sin barndom hemma i Arbrå på 50-talet minns han de olika församlingarna och tältmötesserierna.

– Ibland när jag försvann hemifrån kunde mina föräldrar hitta mig i mötestältet som stod rest någonstans på ett fält. Det luktade gott från gräset. Där framme stod de och spelade gitarr och sjöng. För mig var det Filadelfia som gällde. Och fröken Ljung.

Om bibeln säger han: – Den har jag med mig överallt. Jag har läst den från pärm till pärm många gånger. Bibeln är viktig. Predikaren läser jag ofta.

Peter Stormare har sitt hemvist i Amerika, men, säger han: - För mig är Arbrå synonymt med familjen och alla vänner jag hade där som barn.

En journalist ställde frågan till honom: ”Har du inte hemlängtan, kommer du inte att flytta tillbaka hem till Sverige någon gång?”

Visst har han hemlängtan. Men inte till Sverige. Den sträcker sig till hans verkliga hemland, varifrån han är utlånad – Himlen!

Dagens korn

När världens riken faller sönder
har kartritarna högsäsong.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster