Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-09-05

Extra Sommarprogram

Radions Sommar är slut för den här sommaren. Men här kommer en liten påspädning. Det är Fyng som går ut i etern.

Åsa K. i Långbo ville bjuda på en biltur till Lingbo. Hon och Bonn satte sig i framsätet och jag tog skydd i baksätet. Det var inte så mycket annat att vänta. Halvvägs till Lingbo strejkade skrället, så det blev att promenera och söka lift. Jag kom hem mot kvällningen.

Nu låter vi Sven-Olov Sandberg sjunga ”Uppå gården står Forden, lika pyntad…”.

Några sekunder efter den Stora Smällen var tätheten i universum så kompakt, att det var på vippen att expansionen hade hejdats. Om materien hade varit bara någon miljondels procent tätare hade …” Ja, de här sakkunniga orden är lånegods från Ulvens Sommar.

Det passar att Sven-Olof Sandberg sjunger ”Vi ska fara bortom månen”.

När jag bilar mot stan brukar mitt öga spana till vänster ner mot byn Haga där Ebba bor. En gång var jag chaufför åt hennes mamma Ingrid och hjälpte henne på väg mot Kallgården i Jämtland där hon skulle vara Husmoderns gäst för att plocka hjortron tillsammans med fem andra husmödrar. Men tiden var sådan att inga hjortron fanns.

Vi lyssnar till Sven-Olof Sandberg och ”I Haga en månskenskväll…”

Det är väldigt populärt nu för tiden att unga flickor sitter på hästryggen. Hemmavid möter man dem ofta efter vägarna och de tycks kampera väldigt trivsamt ihop, töserna och de fyrfota. En av dem hade i somras förmånen att spela Linné vid bygdens jubileum, då hon kom ridande efter den gamla landsvägen.

Vi låter Sven-Olof Sandberg besjunga ”Gamle Svarten kamrat …”

Nu siktar HON fram emot Kanarieöarna tillsammans med barn och barnbarn. Det är gott om tid, för tåget går inte förrän någon gång i nästa års andra månad. Men nerverna… Resväskan står redan på lut. Men du då? undrar vän av ordning. Jag ska vara hemma och skotta snö.

Kanarieöarna eller Capri kvittar. Jag tycker vi ska låta Sven-Olof Sandberg sjunga ”Det var på Capri vi mötte varandra”.

Inne i Bryggstukammarn står en gammal vävstol, försedd med smörjkoppar och all möjlig annan gammaldags utrustning. Den skulle ha utannonserats för länge sedan med Hasse Perssons hjälp under Sök och finn, men det har bara inte blivit av. Hugade spekulanter kan höra av sig.

Under tiden sjunger Sven-Olof Sandberg ”Så väva vi vadmal…”

Nu blir jag störd av en röst som undrar varför jag spelar bara Sven-Olof Sandberg. Jo, moderna radioprogram, inte minst Radio Gävleborg, kör med vrålmusik, mest dunk och skrän utan urskillning. Sånt tar på krafterna för gamla öron. Därför ville jag ha en motpol och väljer Sven-Olofs sonora stämma. Den hör barndomstiden till. Och duger än i dag.

Ja, längre kom jag inte. För här vaknade jag.

Dagens korn

Om man hör dålig musik
är det ens plikt att
dränka den i konversation.

Oscar Wilde

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster