Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-09-19

Bön och bär

Han är en litet smått unik pastor, Bengt Kindbom. Ännu mer unik var hans far Henry, Tivedens apostel, en Guds vandringsman. Han var född och uppväxt i byn Svanvik utanför Karlsborg vid randen av det trolska Tiveden. Men äpplet faller ju…

Först något om Henry. Han blev en avgjord kristen vid 20 års ålder och upplevde Herrens kallelse att välsigna alla människor som kom i hans väg. Han lydde kallelsen, och höll på så till sin död som 82-åring.

Tre dagar efter omvändelsen blev han inkallad till militärtjänst. Den förste han fick syn på var en major på kaserngården. Henry gick fram till majoren, ställde sig vid hans sida och bad för honom. Majoren skickade Kindbom till doktorn och väl innanför dörren bad han för doktorn att han skulle kunna hjälpa människor även till själen.

Doktorn skrev genast att Henry Kindbom skulle befrias från militärtjänsten för all framtid.

Kindbom hade fem söner och tre döttrar. De är väl kända av allt Sveriges cyklande folk i Vätternrundan och Välsignelsens kontroll i Karlsborg, där Kindbomgruppen spelar och sjunger. Innan fader Henry avled 1976 gav han barnen ett testamente: ”Vad ni gör, glöm inte Vätternrundan!” Detta har de tagit ad notam.

Så var det sonen Bengt, 76 år vid det här laget och bosatt i Skövde. Han har god förankring i Söderhamnsbygden. Hans första fru var född och uppväxt i Söderhamn. Britta var dotter till dåvarande brandchefen och hamnkaptenen Bengt Engdahl, och Britta och Hon var ungdomskamrater. Endast 43 år gammal lämnade Britta sin Bengt och fyra pojkar i åldrarna 22, 20, 15 och 13 år. I den hårda kampen var det cancern som vann.

Utöver predikoämbetet, som är hans stora passion – fortfarande – har han en jordnära åkomma, eller ska vi säga skogsnära. Han ”lider” av bärplockarlusta. I 20 års tid har han varje höst gjort en vända uppåt norrlandsskogarna och plockat lingon efter att dessförinnan ha håvat in blåbären i hemtrakterna.

I år fick 1030 liter blåbär passera genom hans plockare. Och inte nog med att han plockar, han sätter sig också ner i skogen och rensar hela skörden. Då trivs han. Men vad gör karln av alla bären? Cirka 20 liter hamnar i eget förråd, resten ger han bort. Till människor han känner, gamla, ensamma, barnfamiljer, inte bara i grannskapet utan också vida omkring. Cirka 150 hushåll får blåbär och ett 50-tal får lingon.

– Det är roligt att plocka bär, och än roligare är det att ge bort dem, säger han. Gåvor öppnar väg, står det i Ordspråksboken.

Lingonresan gick upp till Harads utanför Boden. En resa på 300 mil. Han hade 400 liter i bakluckan med sig hem. Under resan höll han också fem gudstjänster som avkoppling. I predikoturerna i Norrbotten kallas han ”Lingonpastorn”. Såväl gudstjänstliv som glädjen att få ge bort är ett arv från fader Henry.

Bengt tittade in häromdagen i förbifarten på hemväg. En liten paus. Men bara en liten. Han har alltid bråttom. Och nu skulle det bli ytterligare två uppehåll hos vänner på hemvägen till Skövde. Och hemma väntade fru Cajsa på honom.

En frisk fläkt hade dragit genom köket. Och när han klev in i bilen för hemresa stod en burk med hjortron kvar på köksbordet!

Dagens korn

Från själva marken
skolen I hämta eder föda.

3 Mos.255:12

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster