Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-10-17

Huvudsak och vitsar

Håret är en huvudsak. Och en huvudsak är ju alltid det viktigaste. Alltså är håret mycket viktigt. En yrkeskategori som har med håret att göra är förstås frisörerna. För dem är det väl en ren semester att klippa tunnhåriga. Vi som har en stor måne i mitten, där maskinen inte har något jobb, vi skulle ju ha en billigare taxa, tycker en ”slätstruken” god vän.

Förresten så är det ju väldigt modernt numera att se karlar med rakade huvuden. Förr var det tvärtom. Då skulle kalufsen vara så tjock att åtminstone snobbar kunde lägga vågor.

Varifrån kom det nya modet? Kan det vara fotbollsstjärnorna som gått före? Men faktiskt är det många som passar bra i den kostymen. Då behövs inga frisörer. Det är bara att låta maskinen gå hejvilt fram för egen maskin så att säga. Det blir ju mycket billigare.

Det kostar pengar att sätta sig i frisörstolen. Kåsören Ove i DN berättar att han brukar ofta klippa sig då han är ute på en resa. En gång när han drog åt Hälsingland ville han förstås inventera Glada Hudik. Där gjorde han en rundvandring, besökte tre frisörer och infordrade anbud. Den förste ville ha 240 den andre 280 och den tredje 250 kronor. Han tackade för sig och for till Trollhättan och klippte sig för 140 kronor.

Funderingarna nedtecknade här ovan gäller förstås oss karlar. Vad prislistan är för damer har jag inte utforskat, men sakkunskapen säger att damer lägger ner tio gånger så mycket som män på frisörer.

Om en flintskallig karl går ute i regnet utan mössa så blir det blött och kallt om huvudet. Han kan förstås vara så klok att han bär med sig ett paraply efter att ha ställts inför frågan att bära eller inte bära paraply, och därav följdfrågan att vara eller inte vara – blöt.

Apropå paraply så är ju många stjärnjournalister – eller har varit – kända för sitt vitsmakeri. Oförliknelig var väl Olle Carle som vände på namnet och fick fram signaturen Cello.

En annan var medarbetaren i Se-tidningen Stig Olsson som också vände på förnamnet och skrev under Gits. Han var i Norrland en gång och kom ut i regnväder, lyckligtvis försedd med paraply. När han kom in på en restaurang frågade han vaktmästaren om han kunde ställa paraplyet i hörnet. Men vaktmästaren var inte borta i slagfärdighet han heller, så han svarade ”Ställ’et i stället i stället”.

Slutligen från paraply och vitsar över till mera vardagsprosa. Vännen Seved har varit på besök i hemstaden Söderhamn och återvänt till sin nuvarande hemort. Han har sänt en brevhälsning och skriver vackra lovord om pärlan vid havet.

– Vem det landet en gång sett, han längtar dit igen, lånar han ur Dalkarlssången.

Hans slutrader kan föras vidare: ”För övrigt anser jag att rondellen i Åsberget bör rivas upp”. Och hör sen!

Dagens korn

När höstmånen glimmar,
betänk då att det inte
är höst för dig allena.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster