Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-11-14

En färd i Ford

– Den har jag åkt i, utbrast hon förtjust med tindrande nostalgiska ögon. Det var Lasses artikel häromdagen om Lars Johan Enqvists gamla T-Ford X 4125, som väckte minnen. Den där kärran var toppen. Och chauffören likaså.

Det var i ungdomens gyllene vår, så där under 50-talet. hon vistades i Härnösand i sex år och nötte skolbänkar i två läroanstalter med sikte på att bli någonting för att i framtiden klara brödfödan.

Men i helgerna ville hon gärna byta ut den ångermanländska luften mot att andas friskare luft kring Söderhamns domäner (läs Norrala). Enda möjligheten var att anlita tummen. Och det lyckades förunderligt bra.

När sista lördagstimmen var avklarad skyndade hon ut till E4 och gjorde den där vinkande gesten som pekade söderut. Ja, det här hände förstås inte varje helg, men ganska ofta. Och otroligt många chevalereska chaufförer stannade upp för att omhänderta bönan. Det var ofta fina herrar i samhället; direktörer, ingenjörer, riksdagsmän, landshövdingar, handelsressanden, disponenter och andra omtänksamma, som kände ansvar för den unga damen. En och annan stannade också upp under färden och bjöd på förplägnad där gästabudssalen låg nära till hands.

Och de flesta färdades i nobla kärror, det var RR, Volvo, Mercedes, Chevrolet Bel Air, Opel Kapitän och andra av dåtidens toppar.

Vid ett tillfälle räckte skjutsen bara till Enånger, för chauffören skulle fortsätta en annan väg. Men hon hade inte stått där länge vid vägrenen då ett stånkande hördes norrifrån. Det var lyxåket T-Forden X 4125. Chauffören Lars Johan gladdes när han insåg att han skulle få så fint och ungdomligt sällskap. När presentationen var avklarad började konversationen på hög nivå.

Hennes ögon bländades av den luxuösa inredningen. Den var plåtklädd av blänkande silverplåt, eller något annat förnämligt i den stilen. Solstrålarna lekte så bländande glatt mot bilens plåtväggar.

– Vilken fin bil, i någon så fin kärra har jag aldrig tidigare åkt fast jag liftar ofta den här vägen, bedyrade hon. Och Lars Johan tackade och sade sig vara mycket belåten med fartvidundret och komforten.

Hela resan mot hemstaden gick utan något som helst krångel. T-Forden var pålitlig. Samtalstonen var god och hjärtlig och färden blev i hennes tycke alltför kort.

Att lifta med Lars Johan i hans T-Ford X 4125 var en önskefärd tyckte hon. Ett minne för livet.

Dagens korn

Ingen väg är lång
med en vän vid sidan.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster