Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-12-12

Vi gästvänliga

I Kuriren kunde man häromdagen läsa en rubrik: ”Hälsingar är gästvänliga.” Det gladde mig. Ovanstående är åsikter som i stora drag finns hos både boende i landskapet och från intervjuade människor ute i landet. Miljön i Hälsingland är bra både att växa upp i och bo i, visade en undersökning.

Det är ju så man vill travestera Dalkarlssången ”Och vem det landet en gång sett, han längtar dit…”

Det här om gästvänligheten gjorde att mina tankar genast tog flykt och landade hos smålänningen Rune. Han visste vad han talade om. Rune hade för många år sedan en anställning med hela Gävleborgs län som arbetsfält. Han reste omkring och träffade folk i båda landskapen och han lärde känna folkens kynne. Inte minst skillnaden mellan hälsingar och gästrikar.

Nu är jag ju inbiten hälsing av födsel och ohejdad vana, så det är kanske vanskligt att ta till orda. Men det följande är ordagrant vad Rune torgförde under tiden i länet. Jag skulle inte vågat pränta ner det här om det inte vore Kurirens och Runes samstämmiga vittnesbörd, att hälsingar är gästvänliga.

Rune hade alltså gästat otaliga hem i de båda landskapen under några års tid. Han sa: ”När man kom in i ett hem i Hälsingland så var det första man mötte innanför dörren; Vill du ha kaffe ?” Så åkte kaffehurran på och brödfatet dekorerades och det blev en gästvänlig och gemytlig samvaro. Så var det i Hälsingland.

Ja, men Gästrikland då? Joo, när man suttit och torrpratat i en timme och han var redo att bryta upp, så ursäktade sig husmor och sa: ”Men du skulle väl ha haft lite kaffe också!”

Det var så dags då. Då var Rune redo att vandra vidare i sitt uppdrag, och husmor slapp lindrigare undan. Så var det i Gästrikland.

Nu ska man förstås inte dra alla över en kam, inte hälsingars gästvänlighet och gästrikars tröghet. För att vittna personligt så har jag bara gott att säga om sydlänningarna. Jag har mötts med öppen famn både när det gäller rika matbord och generösa brödfat. Till och med natthärbärgen har öppnats. Jag har haft förmånen att träffa goa, rara, snälla och generösa gästrikar. Så Runes konklusion över hälsingar och gästrikar berodde kanske på att han mest träffade generösa hälsingar och tröga gästrikar. Men jag är glad över rubriken ”Hälsingar är gästvänliga”.

Men nu ska vi vara snälla. Det är snart jul med julklappsbekymmer. Och pengarna bara rullar. Man ska vara observant på procentannonser. Häromdagen kunde man läsa följande lockande utbud: ”Sjuttio procent på alla underkläder som dras av i kassan!!” Kan man tala om ”barskrapade” kunder?

Om nu traditionen följts så skulle min 375:e krönika vara införd den 26 december, men då är det Annandag jul, så då blir det ingen.

Därför ber jag redan nu att få önska eventuella läsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Dagens korn

Vänlighet behöver
man aldrig ångra.

Grekiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster