Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-02-06

Vägledande rök

Den kände journalisten Gösta Ollén var på sin tid en märklig och uppfinningsrik person. Det verkade som om han tog uppslag på löpande band. Men säkert levde han efter den slogan som han lämnade efter sig, att i varje hus där det stiger upp rök genom skorstenen finns det alltid en människa värd att skriva om.

Gösta ingick i Svenska Morgonbladet-klanen Ollén och i det sammanhanget kanske man kan säga att äpplet faller långt från päronträdet. Frågan är väl om han alltid for varsamt fram med sanningen i det han satte på pränt. Men det kanske inte rökte ur skorstenen alla gånger. Släkten Ollén var väl för övrigt en gedigen tidningssläkt.

När jag skulle skriva ihop den här krönikan sökte jag efter en skorsten med rykande pelare. Men sådant är en utopi i dagens samhälle. Numera eldar allt färre med virke från skogen, istället tar man värmen ur jord och berg. Jag ställde mig på förstubron och spanade ut över omnejden och kunde räkna minst halva dussinet gårdar där slangarna ligger nergrävda i marken och förmedlar värme till husen.

Så Gösta Olléns utsago hade jag ingen vägledning av. Men det finns ju minnen från gångna tiders besök i stugor där spisvärmen bidrog till gemytet när jag var ute i reportagesyfte tillsammans med Widmark eller Carlsson eller Maja med flera.

Inte glömmer jag besöket långt inne i skogen där torpet låg inbäddat i naturskön miljö. Röken steg upp genom skorstenen. Det fanns folk där. Där framlevde de sina dagar de båda bröderna Olof och Nils. Nils var sedan länge bortgången och Olof regerade ensam med sina getter. Vi var välkomna och Olof förhöjde stämningen genom att ta emot oss med psalmsång.

Han satte sig på farstubron och berättade om släkten som vilade på kyrkogården sedan många år tillbaka och han var smått lyrisk. Förutom tidningsteamet hade han också sina getter som stod molstilla och lyssnade. De hade väl hört sagan om torpet flera gånger tidigare, men det syntes som att de sanktionerade föreställningen.

Olof levde sina dagar i lugn och ro utan jäkt och stress. Han hade förstås sina getter som skulle omhuldas och förplägas. Och getmjölken förvandlade han till getost, som när det var dags, bäddades ner i en kont som han hängde på ryggen och drog iväg fram till affären i samhället. Och osten byttes ut mot matvaror som han redde till över den goda spisvärmen. Så inte behövde Olof svälta. Förnöjsamheten bidrog också till vällevnaden.

Från sommarvärmen och den gamle mannen går vi till dagsläget som ska kallas vinter, men i skrivande stund utan snö. Det har varit lindrigt med snöskottning hittills. I det läget tänker jag på indianen som var på besök i Sverige och såg en skottande gårdsägare. Den främmande mannen gjorde reflexionen: ”Vit man vara dum, skottar snö, som smälter bort till våren”.

Dagens korn

En gång skall du
vara en av dem som
levat för länge sen.

Pär Lagerkvist

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster