Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-02-20

Ljust och svart

I januari var det 88 år sedan ljuset kom till Norrala. Visserligen hör januari månad (fast några år senare) ihop med min ankomst till Moder jord, men det har inte med saken att göra.

Det är intressant att plöja i dagböcker som förts innan jag blev till. Jag fastnade för de här raderna om ljuset och strömmen. Inte strömmen i Norralaån utan strömmen som förmedlades via luftledningar och gjorde fotogenlamporna passé.

I dagboken kungjordes att strömmen från kraftstationen i Boda släpptes på för första gången lördagen den 31 januari 1920. ”Byggnationen har pågått sedan hösten 1918 och kostat bortåt 300 000 kronor. Nu lyser det nere i Styvje, Haga, Sund och Varberg och hela vägen upp till Boda”.

Och så kommer slutklämmen triumferande: ”Elektricitetens segertåg!”

Noterbart var också i de dagarna att man ”kapat ved på skolan med elektrisk kraft”.

Från noteringarna i den 88-åriga dagboken över till en dagens veckotidning. Ögonen föll på en insändare undertecknad Astrid Persson, Söderhamn. Hon vänder sig med översvallande tacksamhets- och beundrarord till kåsören Stefan. ”Han hittar alltid de rätta orden som täcker upplevelser och undringar och han skriver med stor ömhet om oss tanter”, skriver hon.

Jag håller med henne. Vi har olika läsfasoner. Stefans ord längst bak i bladet är det första jag slår upp.

Jag kommer inte förbi honom utan att tänka på när han som lillpojke i Alingsås fick följa med mormor i missionskyrkan för att få se en neger.
–Det är ingen inföding utan en negerpastor och en herreman, sa mormor.

Kören var med. I främsta ledet stod tant Valborg i hatt, ”en välsignad sopran”. För lille Stefan väntade ett stort äventyr. Att se och höra en svart människa. Negerpastorn lyfte välsignande sina händer över församlingen och bad. När Stefan såg insidan på händerna upptäckte han att de var vita. Då skrek han med sina lungors fulla kraft:
–En fuskneger!

Då tog mormor lille Stefan vid handen och de följdes åt ut. Där fortsatte Stefan anklagelserna:
–En skojhedning!

Det var då det. Men idag har Stefan säkert en annan uppfattning. Det kan man förstå av hans tänkvärda krönikor längst bak i veckotidningen. Jag håller med Astrid: ”Måtte han inte pensionera sig än på länge”.

Pensionärer är en tillgång, sa författaren John Hedlund på sin tid.

Dagens korn

Stå på dig – annars
gör någon annan det.

Blandaren

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster