Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-03-05

Ord till mättnad

Aftonbladet behövs – om sanningen skall fram!

Och i jultiden tog man sig också före att slå ett slag för Bibeln.

Johan Hakelius är kolumnist i bladet och den 22 december kunde man läsa hans krönika med den uppmanande rubriken ”Ta fram en bibel på julafton”.

Nu är det för sent att efterkomma just den uppmaningen, men bibeln kan gälla lika aktuell under hela året. Ur hans krönika kan plockas bl a:

”Ni behöver inte plocka ur proppen när det är dags för Kalla Anka, ni behöver inte slänga ut julklapparna eller skämmas för att ni äter skinka. Allt jag föreslår är en enkel sak: På julafton, när som helst då det passar er, plocka fram en bibel. Ni har antagligen en hemma. Om inte, finns det tid att skaffa en. Det går att få en för 70 spänn, om ni vill komma undan billigt.

Vill ni, kan ni säkert hitta texterna på nätet, nästan gratis. Sätt er sedan ner, tillsammans om ni är fler, ensam om ni är ensam, och läs julevangeliet högt. Det är Lukas kapitel 2:1-20. Det går bra att fortsätta en bit till om ni vill. Lyssna på orden. Det är allt. Se det som ett experiment. God Jul.”

Vackert och omtänksamt skrivet av Johan Hakelius i Aftonbladet. Månne det vann gehör i den stora läsekrets som har bladet som husorgan?

I vilket fall som helst är det väl omvittnat att i mångtusende hem som eljest inte ofta slår upp boken, samlas barn och äldre och lyssnar in julevangeliet. Vacker tradition.

Den gångna söndagen var temat Livets bröd och en av texterna var profeten Amos kapitel 8: ”… Jag skall sända hunger i landet … inte efter bröd … utan efter Herrens ord.”

Biskop Sven Danell, vilken avled 1981, 78 år gammal, var på sin tid bl a föreståndare på Ersta diakonianstalt. Då hade han ofta att predika för miljöskadade ungdomar som Ersta fick ta hand om på Viebäck i Småland. Hans företrädare, doktor Norrby, brukade säga att han gärna predikade på Viebäck, ”för där är de så hungriga”. Viebäck var den plats där han efter att talat i en och en halv timme, blev uppmanad av den lyssnande skaran att fortsätta. Vilken hunger.

Till sist ett barndomsminne. Då jag var sju år fick jag en illustrerad bibel i julklapp. När sedan den kände pastor J.A. Forslund kom till vår församling i en högtid för att predika ville han skriva en hälsning i bibeln och präntade ner följande: Låt oss läsa Guds ord/ Låt oss studera oss in i Ordet/ Låt oss bedja oss in i Ordet/ Låt oss arbeta oss in i Ordet. Tänkeord av A.F.

Minnesord som följt sjuåringen ända till gamla gubben.

Dagens korn

Ditt ord är mina fötters lykta.

Psaltaren 119

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster