Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-04-02

Gettorget center

Vi är ofta ute och promenerar stavgång, HON och jag.

Ibland passerar vi den öppna platsen som under min barndom gick under benämningen Gettorget. Fråga mig inte varifrån namnet har sitt ursprung. Det bara fanns där.

Det var liksom en knutpunkt där tre tillfarter sammanstrålade från tre stora orter. Mot norr gick vägen till Hudiksvall, mot väster till Trönö och söder-österut till Söderhamn.

Som lillpojke var det närmast en fasa att passera torget på väg till farfars i Ale. Där stod de stora pojkarna och stojade högljutt och slängde gliringar. Men då grep jag tag i mammas vänstra hand och pappas högra, eller vice versa. Det kändes så tryggt.

På ena sidan av torget stod Svantes kafé och på den andra Enqvists affär. Kaféet var mest ett tillhåll för ungdomar som satt och spelade Mahjong. När kaférörelsen upphörde blev det så småningom matservering i källarvåningen med namnet Kajutan, påpassligt uppkallat efter ägaren som varit sjökapten, tror jag visst. Nu är byggnaden riven och tomten utjämnad.

Under en epok låg också vid sidan om torget en livligt frekventerad minigolfbana på en tomt, där bland annat en viss Masen gjorde bejublade insatser. Inne i fastigheten bedrevs också under en period kaférörelse, som sedermera gett plats för en damfrisering. Vilken rörelse med livlig pengarullning runt Gettorget, där numera endast minnenas rosor blommar.

Från Gettorget och ett stycke efter Hudikvägen låg den röda skolan, vilken byggdes av byggmästare P E Söderman, Söderala och invigdes i november 1928. Entreprenadsumman var 32 480 kronor. Dess livslängd som byggnad varade tills i fjol, då grävskopan såg till att den jämnades med marken. Inte utan att byggnaden, som en gång varit mitt läroverk, saknas. Tomten blev så tom och naken.

I den röda skolbyggnaden förekom i min tid ingen utspisning, utan man bar matsäcken med hemifrån i ryggsäcken. Smörgåsar på bagar Larssons spisbröd, lite hårt och knaggligt, men gott. Som pålägg brukade en del pojkar springa till Enqvists affär och köpa en korvbit för fem öre. Bodknodden Erik högg till med ordentliga bitar, annars hade han väl sårat tummen.

När jag passerar kafétomten rinner minnet för mig, när vi en gång var på hemväg från skolan. Evert hade kommit i gräl med Ringapojkarna Otto och Gunnar, som höll ihop. Grälet ledde till slagsmål mellan Kungsgården och Ringa och Evert som bar skolböckerna handledes kommenderade mig: ”Håll i dom här!” och så rök dom ihop. Och som åskådare och bokhållare applåderade jag förstås Kungsgården. Evert klarade av dom.

Det här hände vid staketet utanför Svantes kafé. Inte kan man stavgångspassera platsen utan att minnas slagsmålet för så där 75 år sedan, det som nu blev lite rundsnack kring anrika Gettorget i Kungsgården, Norrala.

Dagens korn

Det är ingen konst att bli gammal.
Konsten är att vara gammal.

Goethe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster