Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-05-28

Tingstens propp

Tala om associationer.

Just när jag tände golvlampan small det till och glödlampan slocknade. Många kan känna en viss frustration i den situationen. Först att få ur lampan ifall den sitter krångligt till, och sedan kommer problemet var finns en reservlampa att finna i mörkret. Och sen, ska den skruvas åt vänster eller höger?

Etter värre blir det om man ställs inför problemet att det är en propp som lagt av. Vilken av dem är det? det sitter ju så många i skåpet. Skruva i och skruva ur och prova sig fram.

Vad har det här med associationer att göra? Jo, tankarna spelade omedelbart över till Dagens Nyheters tidigare chefredaktör, den mäktige och dynamiske Herbert Tingsten, som var sakkunnig i mycket. Men se att byta en propp när lampan slocknade, det rådde han inte på. Tänk, en så enkel sak som en lillpojke, som är lite ”elektrifierad”, klarar av.

På DN:s redaktion jobbade en ”Bil-Johan” ordonnans på motorcykel och bil, åkte ärenden och hämtade manus hos medarbetarna och kunnig i lite av varje. Nu hade Tingsten samlat omkring sig lärda och lysande herrar i matsalen, men de var ingalunda självlysande. Så behagade belysningen slockna och Tingsten blev totalt strandsatt. Tanken seglade i den penibla situationen till Bil-Johan. Och via telefonledningen insåg denne situationen och gav rådet:

– Byt propp!

Men se det kunde inte chefredaktören Tingsten. Och där satt det celebra sällskapet i den mörklagda villan ute i Ålsten. Bil-Johan satte sig på motorcykeln, stegade in i villan och skruvade ut och skruvade in och vips badade herrarna – vilka alla tycktes lika bortkomna – i strålande ljus. Men de ansåg Bil-Johans insats vara värd en hyllningsapplåd för sin hjältebragd.

Associationer var det. Inte är jag någon Tingsten, men lampan kunde jag byta den där kvällen och vid ett antal tillfällen har jag också bytt propp. Utan bravadapplåd.

En annan sida hos redaktör Tingsten. Han lär ha bekänt att han var förskräckligt rädd för åskan. Och när åskan mullrade över Ålsten så tog herr och fru Tingsten sin tillflykt till – jo, de kröp under köksbordet!

Nu över till något helt annat. Det är ju olympiaår och varför inte en liten fråga att gissa svaret på. Den har med fem att göra. Så svaret bör egentligen vara lätt.

De fem olympiska ringarna, Olympiska spelens officiella märke, symboliserar vad?

a) Broderskap och vänskap, b) Antikens fem främsta olympiavinnare, c) De fem världsdelarna. Innan du läser svaret så tänk själv och fundera över saken.

Jo, enligt sakkunskapen så ska det vara: Broderskap och vänskap.

Men det där visste du förstås tidigare. Du har ju ljuset.

Dagens korn

Om man inte tänker på sin hälsa
när man är ung, får man tänka
på sjukdom när man blir äldre.

Alfred Vogel

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster