Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-06-11

En musikhöjdare

Vi var unga en gång för länge sen, Rune och jag. Han är av årsmodell 24 och jag av 22. Men tiden har runnit undan och det har stelnat till i både leder och tankegångar. Fast det kunde vara värre.

Det där med tidens gång tänkte jag på häromdagen då jag stötte ihop med Rune. Det har gått många solvarv sedan vi möttes första gången. Det var i tidigt 40-tal på verkstadsskolan i Tönshammar. Rune hade hoppat in i den elektriska kätten och jag bland metallarna. Han var en musikalisk begåvning vilket sedan skulle komma att visa sig – och höras.

Rune var åsbackagrabb och som nioåring började han i Långrörs gossmusikkår, där han skolades av eldsjälen Johan Rönnqvist, vilken gick direkt från jobbet och tog hand om pojkarna på kvällarna och hade bara ett i sikte; att göra musik av dem. Och det lyckades han med.

Rune var en av dem. Innan han hade fyllt dussinet år var han med och marscherade och kvintilerade på klarinetten första maj.

När han kom till verkstadsskolan hade han förstås klarinetten med. Vi hade en liten musikgrupp av fioler, trumpeter, klarinetter och piano. En veckokväll kom skräddarsonen från Söderhamn, musikdirektör Eric Sundberg, själv mycket driven pianist, ut och övade med oss.

Rune var en klass för sig. En kväll hade han med sig noterna på en klarinettkonsert som han ställde upp framför Sundberg. Det blev musik av klass, men efter en stund lade Sundberg av men Rune körde vidare i de vildaste krumbukter.

Efter avslutad tvåårskurs visste Rune att han inte skulle ägna sig åt elektrisk ström. Det fanns bara en väg för honom. En så flott musiker var snart inne i Flottans musikkår, där han under Ivar Widners ledning hanterade ventilbasun.

Efter en tid satt han i Gävleborgsorkestern och greppade fagott. Sedan blev det fagott för hela slanten.

Det talas ofta om ”Sveriges bästa” i olika sammanhang. Det är ett vågsamt uttryck. Men sakkunniga har viskat om att Rune kunde placeras i de högsta skikten fagottister.

Från Gävle blev det Malmösymfonikerna i tio år, därefter Radioorkestern och slutligen Filharmonikerna i Stockholm de sista 30 åren, och med den konstellationen gjorde han fem amerikaturnéer.

Sen trädde han in i det hedervärda pensionärsskrået och för 20 år sedan flyttade han hemåt till Norrljusne. Fagotten har han inte tittat åt under alla dessa år, men för några år sedan spelade han basun i Hälsingeblecket.

Allt vad blås heter vilar han ifrån. Men musiken kan han inte släppa. Fast han har bytt genre. Kan man tänka sig att en toppenmusiker som spelat allt vad klassiskt heter har gått sta och blivit dragspelare! Harmonikan får sin dagliga hantering.

– Det här skulle man ha börjat med för länge sen.

Så talar en sann filharmoniker och ler förnöjsamt. Och avrundar:

– Kom hem och hälsa på och ta dragspelet med dej så får vi spela ihop.

Tackar så mycket, men det vågar jag mej nog inte på.

Dagens korn

Du är alltid ung oavsett hur
gammal du egentligen är
om du planerar för morgondagen.

The sword of the Lord

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster