Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-06-25

Bilbälten och mål

Vännen Seved har låtit höra av sig igen. Det gör han ofta när det är något han grubblar över. Nu funderar han om det är farligt att använda bilbältet.

Så här ligger det till. Seved har läst en artikel i MHF:s tidning Ratta Ren, och det är rubriken som gett honom anledning att jobba med bältet. Rubriken lyder:

Fyra av tio som dog

hade inte bälte på sig

Seved resonerar så här. De var förstås tio i bilen. De råkade ut för en trafikolycka. Alla omkom. Det var bara fyra som inte använde bälten. Men det var två flera som hade bälten. Alltså, menar Seved, så är det flera som dör med bälten. Det är större risk att ha bilbälten. Seved är envis i sitt resonemang.

Men den där matematiken är nog Seved ganska ensam om. Själva kopplar HON och jag snöret så fort vi sätter oss i vagnen. Det tycker jag att också Seved ska göra. Trots allt. (Det är många som frågar efter HON. Men nu fick jag med henne.)

***

Nu till något helt annat. Vi kan väl t ex resonera lite fotboll så här i EM-tider. Nu, när det ofta blir mållöst eller möjligen enstaka gluggar. Annat var det förr. Som det var när göteborgaren Sven Rydell, min barndoms idol, regerade.

Han var het på gröten. Ståtade med många rekord. Han gjorde sin landslagsdebut som 18-åring mot Finland i juni 1923. Snart skulle han spela in sig i Sveriges fotbollspublik.Efter 22 sekunder nickade han in Sveriges första mål. Det målrekordet torde stå sig än i dag. Av en ung landslagsdebutant! Sverige vann med 5-4.

Sven Rydell står också för antalet flesta mål i landslaget. På 43 landskamper åren 1923-32 gjorde han 49 mål. Zlatan i all ära, men dit kommer han aldrig. Det är ju målen i matcherna som räknas.

En journalist berättar från GRE-NO-LI-epoken, när han skulle skriva en artikel om måltorkan i allsvenskan. Han ringde upp Gunnar Nordahl och undrade vad han hade för råd till de svenska pojkarna som gjorde alltför få mål. Gunnars uppmaning var:

– Skjut, grabbar, skjut!

Själv sköt han i Italien och vann skytteligan fem gånger. Säsongen 1949-50 gjorde han 35 mål. När han lämnade Italien efter tio säsonger hade han gjort 225 mål.

Då och nu går inte att jämföra, säger vän av ordning. Var det roligare fotboll på Gunnar Nordahls tid? Det är väl mål publiken vill se.

Men så yttrade Gunnar Nordahl också på sin 70-årsdag:

– Fotbollen är världens bästa leksak.

Den ville han ha med sig i graven och han ”hoppades på att det finns en grön plan däruppe.”

Dagens korn

Studera det förgångna om du
vill förutsäga det kommande

Konfucius

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster