Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-07-09

Jobb 100 procent

Jag gick in i verkstan i stan. Jag anlitar den ofta. Pålitliga killar, fina arbeten, jobben utförs på utlovad tid. Nu stod maskinerna stilla och tysta. Inget folk syntes till. Då stod det klart, det är fikapaus. Arbetarna är värda sina vilostunder kring kaffebordet med den bästa av alla jordiska drycker.

Medan jag inväntade arbetsstyrkan gjorde jag en liten runda i lokalen. Tittade på pågående jobb, intresserade mig för de alster som var under uppbyggnad.

Plötsligt stannade jag upp inför ett plakat som fångade mitt intresse. Det var en uppmaning om att ”ge allt på jobbet”. Jaså, går det till så här på den här verkstan, tänkte jag. Och så läste jag och begrundade: ”Ge alltid 100% på jobbet:

Måndag 12%, tisdag 23 %, onsdag 40 %, torsdag 20 % och fredag 5 %. Summa 100%”.

Just då kom en kille in och såg mitt intresse för arbetsprogrammet. ”Det är efter den principen vi jobbar här”, sa han och såg glad och förnöjsam ut.

Min tanke var omedelbart att min beställning var ett onsdagsjobb, fullt ös och klart på utlovad tid. Nåväl, jag tror nog där gör man 100% varje dag hela veckan.

Noggrannhet i jobbet är ett plus. De små detaljerna är viktiga. Inte minst i tidningsbranchen. Små smulor är också bröd. Hälsingetidningar består ju av fyra olika utgåvor.

Den i nordvästra Hälsingland hade en braskande nyhet som vandrat via DN och nådde oss också i södra Norrlands kustland. Det var ett inbrott som refererades, och skrivaren redogjorde för händelsen med stor noggrannhet:

”Det är osäkert om något stulits från förrådet. Från kiosken har enligt polisanmälan en buljongtärning och en sockerbit stulits”.

Det må man säga var väl att ge 100%.

Men tyst min mun. Hur många gånger har man inte strulat till det själv, månntro? Man ser ju inte bjälken i sitt eget öga…

Flera insändare i Kuriren ondgör sig över det ”störande oljudet” vid Krysset. Begreppet ”störande oljud” kan ju uppfattas på olika sätt.

I sammanhanget går mina tankar tillbaka till tonåren i Musikcirkeln då Wiklund brukade dra någon musikalisk historia under pauserna. Den här lever kvar än.

En husägare hade två hyresgäster. I ena rummet bodde en gammal tant och på andra sidan väggen bodde en yngling. En dag kom tanten till hyresvärden och klagade över att hon stördes av att ynglingen förde oljud.

– Vadå? undrade värden. Sjunger han oanständiga visor?

– Näej, men han visslar dem!

Dagens korn

Arbete är nog bra,
Men det tar bort så
väldigt mycket tid.

Strix

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster