Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-07-23

Dag med barnbarn

Otack är världens lön. Det fick vi med svidande hjärtan besannat den där torsdagskvällen för sex år sedan. Vi gjorde ju så gott vi kunde, HON och jag, men satsningen blev minst av allt uppskattad.

Vi skulle ha ”barnbarnsvecka” åt tre av våra sex barnbarn. Var barnen kanske i fel ålder, eller begrep sig inte farmor och farfar på hur de skulle roas?

De var känsliga de spröda liven, Natan 14 år, Joel 13 och Julia 11. Det här skulle bli en pangtorsdag, inte minst finalen på kvällen, menade gamlingarna. Samtidigt skulle man ge Söderhamns stora torsdagsnöje en reklampuff.

Med mätta magar och gott humör stoppades barnen in i bilen på förmiddagen. Pilen pekade norrut. Första anhalten var anrika järnverket i Iggesund. Låg det något av smideshantering i generna? Men besöket blev minst en 10-poängare.

De klättrade i trappor och insöp hur en gammaldags masugn såg ut. Vetgiriga ungars vetgirighet blommade ut. Fikat efteråt försvann i magarna utan större påtryckning.

Nästa station var Hudiksvall och Muséet. Såsom ättlingar av Norrala ansåg vi som vårt ansvar att visa dem anfadern Norralamannen. Men de där benresterna som ligger utspridda i sandbädden imponerade föga. Släktskapet var inget att skryta över. De vände honom ryggen.

Tacksammare var det att ta dem med över gatan och gästa Dackås kondis. Och vad spännande det var att höra om hur chefen blivit instängd i ett kylrum en hel natt när dörren gick i baklås. Fyy, så hemskt!

Och Ångersjön var en uppskattad oas för badsugna ungar. ”Hit vill vi flera gånger”.

Sen bar det hemåt i väntan på kvällens clou, en hemlighet som skulle imponera. Nyfikenheten var stor. ”Vart ska vi?”

Vi tog trapporna upp på Berget och Trivselkvällen. Men talangjakten gav inga poäng. Större intresse knöts till lottförsäljningen. Barnen kostade pengar. Oroligt vandrade de runt.

Och när Iggesundsgänget drog igång pekade de mot utgången och knallade i förväg. Så det var bara för farmor och farfar att följa med.

Medan slamret från estraden avtonade hördes de tre som med en mun:

– Men farmor, lova att du inte tar oss med hit nå’n mer gång!

Som sagt; Otack är världens lön. Det är inte lätt alla gånger att vara farmor och farfar.

Dagens korn

Först när man säkert vet
Hur barnbarnen har utfallit
Kan man bedöma om man
Uppfostrat sina barn rätt.

Erich Maria Remarque

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster