Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-08-06

Camping i regn

Det är sommartid, semestertid, badtid, campartid.l

Tiderna förändras och kraven stiger. I en stor rubrik i DN kunde man häromdagen läsa: ”Dagens campare nöjer sig inte med blöta tält”.

Även jag har varit ung och campat och utnyttjat tält. Fast i den tidsåldern var tälten av annan kvalitet, i varje fall det jag blev bekant med, även om det inte var blött.

Det var i ungdomens gyllene vår och HON och jag skulle ut på biltur med tält i bagaget. Vi lånade ett av Sigge. Det var tätt upptill men öppet nertill. Det saknade alltså golv.

Jag hade en beigefärgad Opel. Betraktad som modern, med tanke på att den förra var grön och saknade baklucka. Man fick alltså stoppa in bagaget genom att fälla fram det bakre ryggstödet. Ganska så opraktiskt.

Nu stack vi iväg med den moderna bilen i hällande regn. Målet var Östersund och Frösön där vi skulle titta in i kyrkan för att se i verklighet Peterson-Bergers tonmålning som varit vår bröllopsmusik.

När vi passerat Enånger lade vindrutetorkaren av. Det var att kika mellan strömmarna som sköljde rutan och ta det försiktigt. I Hudik besöktes en mack där vi hoppades på ett hjärtligt bistånd, men fick beskedet att det var en invecklad mojäng som de inte klarade av. I en mack längre mot Sundsvall gjorde vi nytt försök, men fick ungefär samma svar.

Sen gav vi upp och fortsatte i tempo andante. Så småningom tröttnade regnet och vindrutan intog en normal attityd.

Till Östersund kom vi och tältet slogs upp på lämplig plats som fick utgöra centrum för några dagars rundresande och studerande av obekanta platser och sevärdheter. Och så gott jag minns så semestrade vi med ett tält som inte var blött.

Hemfärden blev på sitt sätt lite mera prövosam. Inte färden, men övernattningen. Semestern hade tagit på krafterna och tröttheten slog till. När vi kom neråt Ramsjö och natten nalkades började vi kika efter passande tältplats.

Joo då, en åker såg inbjudande ut. Det var som att den log emot oss med öppna armar. Och när vi en gång kört av vägen så iddes vi inte starta på nytt utan godtog erbjudandet. Tröttheten hjälpte till. Men att sova på en stubbåker i ett tält utan golv var inte roligt. Det var ett rejält ”stickprov”.

Om det varit bara stubben som irriterat. Vi hade råkat slå till inte långt ifrån Stambanan, och där rullade de långa godstågen slamrande och tjutande i ett hela natten. Så när morgonen grydde var det att packa ihop och starta färden lika trötta. Med känslan av stubbåkern i ryggen. Och utan pendlande torkare.

Det första jag gjorde vid hemkomsten var att köra upp till Motorcentralen. När jag stannade bilen utanför väggen slamrade det till och några prylar ramlade ner på golvet. Jag stack dem i näven på en mekaniker som snabbt och händigt monterade fast dem. Och torkaren pendlade nästan hånfullt mot mig.

Man bör inte campa i regnväder.

Dagens korn

Gode Gud, gör
mig tålmodig -
men gör det fort.

Lasse Eriksson

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster