Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-08-20

Stolta murvlar

Om konsten att vara journalist handlar ”Lilla murvelboken”, utgiven av Svenska journalistförbundet. Där ryms mycken sakkunskap, exekverad av de 36 kapitelförfattarna. De har olika roller i journalistyrket, men murvelbokens redaktör Sigurd Glans garanterar att de har en sak gemensamt; ”de är stolta över att de är murvlar”.

Den här boken borde varje tidningsläsare läsa. Att sitta vid frukostbordet och läsa morgonblaskan kritiskt, och att svettas fram produkten under ofta jäktiga timmar är vitt skilda saker. Från de 195 sidorna ger jag bara några små glimtar, som för oss in i lite redaktionsjobb.

Som exempel. Nyhetschefen Edgar Antonsson påpekar bl a att just under de slitsamma nätterna – och de är många – behövs det svett och fantasi för att det ska bli en tidning värd att läsa. ”Varje dags tidning är ett äventyr. Vi får inte sky några ansträngningar när det verkligen gäller”.

Lars Eliazon är ett känt journalistnamn. Några rader ur hans beskrivning hur andan kan vara på en redaktion. ”Motsättningar är ett måste. Starka viljor. Urladdningar. Häftiga kollisioner. Adrenalinet ska flöda som glödhett vatten. Urtråkiga journalister är dåliga journalister. En redaktion fri från konflikter är en död redaktion”.

Anna-Maria Hagerfors tar upp bl a svårigheter med ingresser. Ingressens första mening är ackordet som slår an melodin i reportaget.(Det brukade vi ofta resonera om, Loffe och jag på Kuriren. ”Det är svårigheten att finna rätta anslaget”, brukade Loffe säga).

Och här kommer hon med en pangsak kring ingresserna. ”Det var därför Bangs arbetsrum brukade vara täckt av från skrivmaskinen urrivna manusblad med en eller två meningar på”. (Där känner man sig i gott sällskap. Urrivna manusblad med bara några ord på!)

Kan man tänka sig Bang så grubblande? Läsare av hennes reportage hade säkert känslan att allt flöt fram. Javisst, sedan ingressen väl var klar, kanske.

Det är viktigt med anslaget, sa Loffe.

Ovannämnda Anna-Maria Hagerfors uttalar ett brett förakt över skrivarskolor, där föds bara såpoperor. Journalist blir man bäst genom att skriva notiser på en landsortstidning. ”Det värsta jag vet är unga journalister som försvarar dåliga artiklar med orden: Jag skriver på mitt sätt”.

Jag minns: Fem öre raden för bidrag i Söderhamns Tidning, och Grandien beställde in kaffe med bakelse från Carlssons kafé, när man kom med räkning.

Nu över till den lokala verkligheten, fast 94 år gammal. Då var det nära krig i bygden. Pappa P-O noterade i almanackan för augusti 1914. ”Den 2 mobilisering i Söderhamn. Kl.3 fm. går på bevakning till Skärså till den 4 kl. 6 em. Avlösning. Den 5 grävning av skyttegravar vid Vågbro, den 8 grävning vid Igeltjärn. Den 9 högvakt. Den 10 till 15 stridsövningar. Mobilisering summa 15 dagar.”

Skyttegravar i Vågbro och Igeltjärn. Finns det några rester kvar?

Var det kanske i det sammanhanget som en lillpojke var bekymrad när pappan var inkallad: ”Hur ska det gå, pappa som har så hett humör!”

Dagens korn

Låt tankarna passera
hjärtat innan de släpps fria.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster