Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-09-17

Klint-Olle och höst

Vi, HON och jag, har spisat middag i Delsbo med ett 70-tal andra hälsingar med Jan-Erik från Trönö i spetsen. Och så förstås Klint-Olle. Vi åt och Klint-Olle spelade.

Olle heter Jonsson i efternamn, men det används aldrig, han lyssnar bara till Klint-Olle. Onekligen en av profilerna bland spelmännen i Delsbo. Han presenteras som sådan i en kulturartikel i tidningen Delsbo-kjolen.

Förmodligen har han mycket spelning, och därför är han ägare till ett 20-tal dragspel som är mer eller mindre spelbara. Sitt första dragspel fick han som fjortonåring av pappan Klint-Lars som var jordbrukare och intresserad av musik. I den miljön var Klint-Olle uppväxt.

Olle träffas på gården Klinsas som har gamla anor och på farmoderns sida har släkten bott där sedan 1500-talet. Klint-Olle är en originell person och i spelmannen förenas en stor mångsidighet. Han har tydligen känning för årstidernas växlingar, och folket har stort förtroende för honom. Eller vad sägs om följande; när Klint-Olle tar av sig skorna och går barfota, då har sommaren kommit. Då han tar på sig skorna igen, vet man att det är höst.

Ja, nog hade Klint-Olle skorna på sig när han spelade för oss på f d Dellenborg. Känselspröten sade väl honom att det började dra kallt neråt fotabjället.

Vi kan inte döma över andras tycke och smak, men visst skiftar det emellan oss när det gäller känsla för höst eller vår. Hösten var på tal häromdan, och samtalspartnern njuter då i fulla drag. Den härliga luften är obeskrivbar. Våren är ingenting för honom.

Själv är jag av motsatt åsikt. Jag våndas i höstens dagar, men njuter när våren pulserar. ”Se hur det spritter i buskar och grenar.” Det är liv.

Till höstens plus hör i alla fall färgerna. Vi var ute på skogspromenad häromdagen och såg hur det lyste rött på tuvorna. Och snart ska Mästermålaren klä lövträden i rostfärg. Tjusigt! Men ändå; hösttid är vemod, vårtid är livsmod.

Tankarna leder faktiskt över till Grönköpings veckoblad, fast då gäller det en annan frågeställning, där det är svårt att dra exakta gränser.

I nämnda kulturorgan ställdes frågorna: När övergår morgon till middag? När övergår middag till kväll? Och så kom man över till bekymret: När måste man tända cykelbelysningen? På detta gav veckobladet klart besked: Cykellyset skall tändas vid mörkrets inbrott. Men när inbryter mörkret? Veckobladet svarar att när gatlyktorna tänds då inbryter mörkret!

Där behöver inga cyklister trampa i blindo. Tänk på det cyklister - polisen ser dig!

Dagens korn

När höstmånen glimmar, betänk då
att det inte är höst för dig allena.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster