Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-10-01

Ett märkligt djur

Ett enda litet ord kan föra tankegångarna vidare.

Innan jag vandrar längre ska jag ge en liten handräckning åt Erikshjälpen. Där finns mycket att välja på, bl a i förrådet av litteratur. Jag dök ner där och fann boken ”129 svenskar”. Efter ett snabbt bläddrande blev den min.

Det är ett porträttgalleri över 129 personer från A till Ö, från Edvin Adolphson till Anders Österling. För de suveräna färgporträtten i helsidesformat svarar mästerfotografen Benny Movin-Hermes. Bakom de summariska men träffande presentationerna står journalisten Karl Anders Adrup. (Han är ju en i trion journalister med sonnamn som tog sig efternamnen Adrup, Bedrup och Cedrup).

Jag hoppar direkt till bokstaven N och välkände politikern Torsten Nilsson, med vilken man blir mera bekant efter Adrups rader. Ett litet utdrag i sammanhanget: ”…engelska lärde han sig i morgonkurser med Gunnar Sträng. På hemmaplan talar han en stockholmifierad malmöitiska, en skvader bland tungomålen”.

Där har vi det lilla ordet – SKVADERN! Det väckte minnen från senare halvan av 40-talet. Jag befann mig i Sundsvall på en kurs, och vad var naturligare än att på ledig tid ta en promenad upp till Medelpads fornhem på Norra Stadsberget. Och där förstås stanna inför underverket Skvadern.

Ciceron var vaktmästare Halvard Nordin, som berättade att det var flottningsförman Dahlmark som sköt det underliga djuret på Lunde skog i Timrå 1874. När han såg den märkliga kombinationen – korsningen mellan en hares framdel och en tjäders bakdel – förstod han att det var något att ta reda på.

Den kom under konservatorhänder och sedan 1913 har den stått på muséet. Ett verkligt dragplåster.

– Men så är det också det enda i världen, bedyrade Nordin. Besöksantalet kan räknas i hundratusental, och de flesta kommer för att se Skvadern. Många frågar efter ”det där konstiga djuret”, så fort de kommer hit. Till och med tyska professorer har rest hit för att se och studera den.

Är Skvadern bluff eller verklighet? Många håller före att det är en skrämselhistoria, berättade Nordin. En harhona skulle ha blivit skrämd av en tjäder och avkomman fick detta underliga utseende.

Korsningsteorin anses av många som en bluffhistoria och menar att Skvadern är ett hopplock av människohänder. Hemligheten tog Dahlmark med sig i graven. Men han lär ha yttrat på dödsbädden att så såg djuret ut när han sköt det.

En lärarinna som såg Skvadern 1942 och kom tillbaka efter några år kunde för sin väninna konstatera att ”Det växt ut några fjädrar sedan sist!”

Vi låter Bra Böckers lexikon få slutordet: ”Skvadern, ett förfalskat djur på Medelpads fornhem i Sundsvall. Framdelen har tagits från en hare, bakdelen från en tjäder”.

I sanning ett underligt djur i vår Herres hage.

Dagens korn

Skratta, och världen skrattar med dig
snarka, och du sover ensam.

Anthony Burgess

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster