Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-10-29

Att fylla arket

Jag börjar som jag alltid brukar. Sätter ett vitt papper i skrivmaskinen. (Jag är som bekant gammalmodig.) Nu ska jag börja här uppe – som jag alltid brukar – och hoppas att jag kommer längst ner så småningom.

Det är inte utan att jag känner en viss tillfredsställelse i att se hur de store också kan få kämpa. Som t ex Göran Rosenberg. En 60-årig journalist som varit flitig som redaktör, författare, kolumnist och korrespondent sedan 70-talet. Inte minst känd från tv-rutan. Han har ju också fått Stora journalistpriset och Publicistklubbens stora pris.

Han bekänner att han jobbar rätt hårt eftersom ”jag faktiskt skriver väldigt långsamt”. Han måste skriva också när han inte känner sig inspirerad eller har lust. Det kan vara frestande att släppa taget och ge efter för motståndet. ”Men plikten att fortsätta har alltid varit större”, säger han till DN.

När jag nu tittar efter så ser jag att jag kommit på nästan halva arket. Och tittar jag framåt i almanackan så upptäcker jag att i slutet av nästa vecka är det Fars dag. Det ska bli spännande. Tänk att kanske bli överraskande väckt ur den djupa sömnen och se en kaffebricka dekorerad med en slips och höra välljudande sång: ”Far, lilla far, vem är väl som du, ingen i hela världen”.

Far, och nu menar jag alla farar, vore värda ett helt kapitel. Men jag tänker på Gubbstrutten i DN som sa: ”Min far var så hygglig att jag inte kan skriva memoarer.” I sammanhanget tänker han på Anna-Greta Leijon, Jan Myrdal, Ingemar Bergman, PC Jersild och Sven Delblanc.

Man kan ju som motpol sätta Erik Gustaf Geijer, som framhöll: ”Jag tackar Gud för de bästa föräldrar”.

På tal om Gud så går tankarna gärna över till kyrkor och gudstjänstbesök. I en tid då det talas så högljutt om tomma kyrkor och icke attraktiva gudstjänster, kan det vara intressant att läsa om en kyrka och gudstjänster som folk hittar till. Tidningen Världen idag berättar om tillväxten i EFS/Svenska kyrkan i Furulund i Partille. Kyrkan byggdes 2001 men börjar redan bli för liten.

Från tidigare 100-tal besökare räknar man idag att 400-500 personer besöker Furulundskyrkans gudstjänster eller finns med i hemgrupper och betraktar kyrkan som sitt andliga hem. Detta på sju år.

”Vi vill ge människor en vision som gör att de kan hoppas och drömma; en känsla av att vi ska vara med om något stort och att kyrkans storhetstid ligger framför oss”, säger prästen Anders-Petter Sjödin.

Är detta en vision som bekräftar orden från missionens Herre: ”Lyft upp era ögon och se på fälten, hur de ha vitnat till skörd”.

Och när jag nu lyfter upp mina ögon och tittar på papperet så ser jag att jag kommit ända längst ner.

Dagens korn

Då jag anstränger mig som bäst,
skriver jag som sämst.

Jacob Wallenberg

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster