Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-11-27 (införd torsdagen)

Bollprat i vintertid

Gamla böcker blir som nya om man inte läst dem förut. Jag har nyss plöjt igenom en med födelseåret 1954. Författaren är den inte helt okände Gunnar Nordahl och under det glada ansiktet på pärmen står det ”Guld och gröna planer”. Mycket intressant och sympatiskt skriven.

Makarna Emil och Nikolina hade åtta barn, fem pojkar – däribland tvillingarna Gösta och Göran – samt tre flickor. Göran är den ende i skaran som lever, och han fyllde 80 år i lördags. Om sin bror Gunnar säger han: - En sådan center får vi aldrig mera se.

I den bildrika boken ser man bl a pappa Emil i Vegamössa och med armarna instuckna under hängslena, stående vid sidan av planen där han samlar sig till ett rungande: ”Skjut, Gunnar!”

Mamma Nikolina står vid spisen och kokar kaffe och Gunnar konstaterar att mamma var aldrig svårbedd då det gällde att sätta på kaffepannan. Med åtta barn förstår man att Nikolina ständigt hade sin arbetsplats vid spisen för att mätta alla munnar.

En sak man ser framträdande i boken är målen. Alltså fotbollsmålen. I dagens torketider när det gäller målspottande förstår man att Gunnar var med och skapade matcher där hejaklackarna fick ligga i. Gunnar har gått igenom klipp och anteckningar och hittat en lustig sifferkombination för sin egen del. Fram till augusti 1954 hade han spelat 456 seriematcher och landskamper och under dessa drabbningar gjort 456 mål!

Mamma Nikolina ömmade för sin son. När Gunnar som förste svensk gav sig iväg till proffsjobbet hade han ett brev i plånboken som han under årens lopp tog fram och läste. Det var från mamma och slutade med en vers till Gunnar: ”När du bort från hemmet går/ låt ingen vilseleda dina spår/ Minns från hemmet allt du håller kärt/ glöm ej den bön din moder dig har lärt/ Sanning, plikt och redbarhet – tre ord ur Skriften/ må leda dina steg i alla livets skiften/ Skulle Lyckan svika dig min vän/ hemmets dörr står lika öppen än/ Glöm aldrig dina syskon kära/ de har alltid stått dig nära.”

Från sommar och fotboll över till vinterväder. Kåsören Cecilia i draken DN har fått påbackning för att hon använt ordet vintertid. En lektor i Stockholm hälsar henne att det heter svensk normaltid. Ordet sommartid kan till nöds godkännas, men vintertid är ingenting alls. Cecilia frågar lektorn om man får säga vinterdäck, eller heter det svenska normaldäck? Eller svenskt normalföre när det snöat. Har du lämnat pälsen på svensk normalförvaring?

Min klocka är inställd för vintertid och bilhjulen snurrar så det ska bita bra i snömodden. Det är alltså normaltid med normalföre och vinterdäck.

Söndagen den 26 oktober, när det står i almanackan ”Sommartid slutar”, hade DN en förhoppningsfull stramare lydande ”Om 154 dagar är det sommar igen”.

Vintertiden är slut och sommartiden börjar. O, att vi vore där!

Dagens korn

Det är ingen konst att bli gammal
Konsten är att vara gammal.

Goethe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster