Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2008-12-24

Jul igen

God Jul! Ja, tänk att nu är det jul igen. Det är ju inte alls så länge sedan sist. Jag skulle väl inte tränga på och störa hemfriden en sådan här dag, men turordningen har ställt till det så. Ingen har tid att läsa en sådan här spalt när tomten står på förstubron och bankar på. För all del, lägg ifrån dig tidningen och öppna för den skäggige och säckbärande farbrorn, vet att barnen har väntat länge på honom. Nu är han här.

För julen är ju BARNENS högtid. Författaren Vilhelm Moberg beskrev på äldre dagar sin barndoms jul. ”I den tid som är, kan jag sitta en julaftonsskymning med huvudet lutat i händerna och se genom fönstret, se hur flingorna flyger omkring som en svärm vita fjärilar. Granen är klädd, alla julens attribut finns. Men det är inte jul i mitt inre. Icke som det var hos pojken en gång.” Barndomsminnen!

Julen är GLÄDJENS högtid. Julens hälsning den första julnatten ljöd: ”Se, jag bådar Eder en stor glädje.”

Jag frågade en gång en expedit om det inte kände på att åka in till stan och jobba på julafton. ”Nej, det är den roligaste dagen på hela året, för då är alla människor så glada”, sade hon.

Julen är HEMMETS högtid. Ofta vänder den skingrade barnaskaran åter till barndomshemmet. I ett brev från landet i väster hem till Sverige löd hälsningen: ”Om jag hade haft en svalas vingar, nog hade jag sökt att flyga hem på julafton”.

På andra sidan skrivbordet stöter ögonen mot en vägg. Där stod min barndoms säng och på väggen hängde en väggbonad som mamma textat och sytt. En vers hämtad ur en 110 år gammal bok. Den löd: ”Gud skydde dig till kropp och själ, /Att du ej blir en syndaträl/ Din barnasjäl så from och ren/ O, vakta den som ädelsten.” Stygnen var präglade av moderskärlek.

Men den bonaden fick finna sig i att vara nerplockad en period varje år. Under julen byttes den ut mot en pappersbonad, ett julmotiv. Interiören var en tomtegrotta där det rådde febril brådska. Det sågades, snickrades, spikades och byggdes och målades på massor av julklappar. Några nissar lastade stakkälken med paket och drog iväg. Det gällde snälla barn.

Det var en fest och stämning och lillpojken i sängen ville nästan stiga upp och kliva in i grottan och smälta in i miljön. Nog kunde man väl få en enda liten uppgift bland gammeltomtar och smånissar.

När julen var slut byttes bonader. Det kändes lite vemodigt att ta farväl av tomtemotivet. Men – det gällde ju bara en kort period, mors välsignelseönskan och beskydd har följt mig genom hela livet.

Och nu, om du har läst ända hit, så har du läst min krönika nummer 400 med en gubbes funderingar. Få se om det blir några flera. Nu tar jag i alla fall semester. Åtminstone över julen. Som sagt: God Jul!

Dagens korn

Jag får ett elektriskt tåg i julklapp
För det har pappa alltid önskat sig.

Gunilla Dahlgren

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster