Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-02-04

Pölsa åt alla

Att vara eller inte vara, att äta eller inte äta.

När jag läste Kurirens artikel på UNG-sidan den 9 januari om den pigge 105-åringen från Ljusne, fastnade jag för den unga journalistens formulering:”Paltbröd är ett bröd gjort på rågmjöl och blod som man åt LÅNGT TILLBAKA I TIDEN”.

Långt tillbaka, hur länge sedan är det? Bedömningen kan vara personlig, beroende på hur långt man kommit i livscykeln. Ingen skugga skall falla på den skrivande journalisten, men jag började reflektera. Upplysningsvis ser jag att onsdagen den 14 januari 2009 kl. 17.30, alltså för tre veckor sedan, åt jag paltbröd med vitsås och stekt fläsk.

Så långt tillbaka i tiden. Och konstaterar bara att paltbröd, det är mumma det. De som inte vågat sig på att prova en portion paltbröd med vitsås och stekt fläsk har gått miste om god mat.

Det skulle dagens ungdomar bli mera bekanta med och fylla sina magar med. Likaledes en rad andra maträtter som kan hänvisas till ”långt tillbaka i tiden”. Rotmos med fläsklägg t ex. Och pölsa med stekt ägg. Och kålpudding. Och ärter och fläsk och pannkaka. Och lutfisk. Och stuv. Och stekt sill med löksås.

Det här blev ju nästan en hel matsedel över matnyttigt som många vill förpassa långt tillbaka i tiden. Härlig husmanskost.

Vid en marknad härförliden såldes nybakade paltbrödkakor som fann ägare bland många som vet vad paltbröd är. Jag ser ännu inköpare som klämde paltbrödkakorna till hjärtat av lycka. ”Paltbröd det är mumma det”. Nu skulle det bli fest. Paltbröd i tiden! Paltbröd åt gamla, paltbröd åt unga, paltbröd i framtiden.

Mat och bara mat, vilket matnyttigt matprat. Mat är ju nödvändigt för att överleva. Men mitt i allt resonerande kan det vara nyttigt påminna om det gamla visdomsorden att”Människan ska leva icke allenast av bröd utan av …” (Matt. 4:4)

Det här perspektivet kom jag att tänka på när Obama inför många miljoner tittare och lyssnare avslutade sitt tal med önskan ”Gud välsigne Er, Gud välsigne Amerikas Förenta Stater”. Det var som att en högre våglängd kopplades in.

Amerika får ju i många avseenden vara en förebild för lilla Sverige. Hur skulle det vara att få höra sådana toner i vårt land. Det tycks vara helt överlåtet åt predikstolarnas folk.

Kanske en och annan ryckte till när Gören Skytte härom året vid sitt framträdande i Mariagården avslutade med denna önskan. Ett föredöme.

Leva – icke allenast av bröd…

 

Dagens korn

Det enda positiva med
Vintern är att den
Håller blommorna nere.

Red Top

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster