Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-03-04

Lyd visa råd

Goda råd är dyra, säger ett gammalt ordspråk. Den råd lyder är vis.

Vilken tröst och hjälp det kan vara att ha goda rådgivare vid sin sida när det kniper. Annat var det för den gamle kungen. Omgiven av dåliga rådgivare var ju Erik XIV beklagansvärd.

De goda råden kan ibland vara rent av helt överflödiga och onödiga, ja helt malplacerade. Välviljan kan tyckas slå över. Den store författaren Guillou fyllde pensionär i mitten av januari. Om det är en stor författare som heter Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou som fyller 65 eller det är en gårdfarihandlare upp i skogsbrynet, så faller posten lika tung i bådas brevlådor.

Och reklamen är lika omtänksam i båda fallen. Den blandas med kärleksbrev, informationer, kravbrev och allt möjligt annat skräp. Inför den här dagen råkade Guillou få en hälsning, som förmodligen hamnade direkt bland avskrädet djupt ner i papperskorgen. Men omtanken var ju god. Ett fint födelsedagstips. Men det var en uppmaning som förbryllade honom. ”Som mogen kunde han anmäla sig till en kreativ skrivarkurs för pensionärer!”

Tydligen har han inte fastnat för det erbjudandet, för i ett reportage i DN garanterar han att hans liv fortsätter som vanligt med skrivandet och i det privata.

När jag skrivit hit slog det stopp fullständigt och fantasiflödet upphörde. Jag lade av. Jag vilade huvudet i högra handen och stödde armbågen mot skrivbordet. Jag sköt min Facit fem centimeter från mej och stirrade på den. Men den teg. Vi som varit så goda vänner. Och det slog mej, ganska hårt – man skulle nog anmäla sig till en kreativ skrivarkurs för pensionärer. För man är ju vid mogen ålder.

Efter några dagars vila träffade jag en dam västerifrån som uppmuntrande sa att hon läser mina krönikor och att hon brukar högläsa dem för gamla människor där hon väl tyckte att krönikorna hör hemma. (Det är kanske sådant som kallas att läsa för döva öron?)

Så nu har jag dragit skrivmaskinen fem centimeter närmare mej och knackat ner fortsättningen.

Det är bekymmersamt i flera avseenden i vårt land. Men det finns hopp, förklarade en rubrik. Folk har inte gett upp hoppet. 18 000 personer hade då anmält sig till Stockholms maraton. 493 personer hade köpt en ny SAAB. En arbetsförmedling erbjöd 54 frisörer och 286 förskollärare jobb, och det fanns lediga platser för 24 brandmän, 17 brevbärare och två skomakare.

Siffrorna tyder trots allt på att Sverige står inte alldeles stilla, vårt folk tror på en ljus framtid för skiftnycklar, skruvdragare och SAAB-åkare.

Så finns det kreativa skrivarkurser för oss pensionärer. Den råd lyder är vis.

Dagens korn

Man ska inte arbeta
(skriva) ihjäl sig även
om förtjänsten är god.

Finländskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster