Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-04-15

Norrmän kan

Det är glädjande att det skall bli ett lyft för cityhandeln i Söderhamn. En norrman behövs för den saken. Det är ju på tok att större delen av handeln skall gå västerut, och nu ska Audun gjuta nytt liv och framtidstro i cityhandeln. Audun är optimistisk.

En norrman kan man lita på.

Jag kommer ihåg Ole från Norge som kom över till Sverige för många år sedan och sökte jobb. Han fick anställning hos en målarfirma och skickades för att måla mittstrecken på gamla landsvägen i Hovra. Det var ett nytt jobb för honom, och han gick till verket med strålande norskt humör.

Han jobbade febrilt och slog vägmästaren med häpnad. Någon tidigare arbetskraft hade inte åstadkommit något liknande. När klockan slog 17 hade han nått en sträcka som var oslagbar, och verkaren öste över honom skyhögt beröm.

Men den andra dagen minskade längden av och han nådde inte tillnärmelsevis samma resultat som premiärdagen. Verkaren inväntade dock fortsättningen.

Tredje dagen blev det kass totalt. Detta nedtrappande gav chefen anledning att ta sig en funderare. Skulle norrmannen sägas upp? Men han skällde ingalunda ut jobbaren, utan tog försiktigt ett stillsamt samtal med honom och förklarade hur besviken han var över tillbakagången i resultat. Han gav en vink om att det kunde bli avsked om ingen bättring inträdde. Men Ole kunde ge klara besked.

– Det är väl inte underligt, för det blir ju längre och längre till färgpytsen för varje dag!

Ja, se det är så sant, att norrmän kan man lita på.

En annan norsk kille, han hette Orvar, kom in i en affär utanför Söderhamn och började krypa på golvet. Affärsföreståndaren blev häpen och funderade om mannen var sjuk. På sin klingande norska gav han besked:

– Jag letar efter lågpris!

Norrmän ska man inte skämta med, för dom kan man lita på.

Ett norskt fotbollslag med lagledare var ute på en flygtur. Det var en kombinerad semester – och matchresa. Lagledaren Oddbjörn och grabbarna plockade fram bollen och började på att trixa inne i planet, vilket verkade störande. En av passagerarna som ville ha lugn och ro bad flygvärdinnan se till att de skulle upphöra med bollspelet. Efter en stund så infann sig lugnet.

Den vädjande resenären frågade flygvärdinnan vad hon vidtagit för åtgärd.

– Ja, jag sa bara att inte skulle de väl sparka boll inom hus när det var så vackert väder ute.

Och lagledaren Oddbjörn och grabbarna lydde. Det kan man kalla laganda.

Det är sant att norrmän kan man lita på.

Och nu sätter söderhamnshandeln sin lit till norrmannen Audun Ribe.

Dagens korn

Min far lärde mig att arbeta,
men han lärde mig inte att älska det.

Abraham Lincoln

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster