Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-04-29

Vårsång, hurra!

I morgon är det Valborgsmässoafton, vårsångernas speciella dag. Det är inte utan att minnena tränger sig på. Vårsång, och sång över huvud taget, körsång i olika blandningar, och då speciellt skötebarnet manskörssång, ”flyter” upp.

Minnen redan från tiden då jag var lillpojke. Gubbarna, dom som varit med i den gamla manskören i Missionsförsamlingen 1900-1922 satt i bryggstugan och mindes. De åkte då hästskjutsar i vagn eller släde och gjorde delar av Hälsingland. Det var stort det på den tiden. Och det tog tag i lillpojken. Tänk…

Den epoken upphörde när ledaren, verkmästaren Anders Persson, mannen med den silverklara tenorstämman, avled. Sen var det tyst i bygden beträffande den sångarten. Men efter många år samlades de överlevande farbröderna, väl en dubbelkvartett, och övade för att försöka sjunga på en begravning. Ett försök. Joodå.

Och när jag som elvaåring satt i kyrkan och hörde i mitt tycke de himmelska tonerna, då drömde jag mig in i framtiden. Men jag, vad skulle jag ha med den att skaffa, jag som tillsammans med Sme-Erik och Erik-Olov fick sitta med välskrivning när de andra hade sångtimmar för Heed?

Men sångarlusten trängde på. Det blev lite tonkänsla när jag satt vid mammas orgel och trampade och hamrade på tangenterna. Jag till och med kunde tafatt locka fram en enkel melodi.

Lusten till sång låg där och grodde. Vi var sju grabbar i församlingen som på förslag av Helmer började sjunga tillsammans och hade en enkel premiär i Edviks skola en januarisöndag. Då hade åren gått och det skedde på min 20-årsdag. Vi fortsatte, och namnet blev Fyrbåken. Vilka minnen från lyckliga och härliga ungdomsdagar! Vi sjöng ihop till både orgel och piano till Bönhuset.

Så föddes idén att till Valborgsmässoafton 1943 sammanblanda oss med de gamla manskörssångarna, som blev heltända, något som de längtat efter i många år. Vilken vårhälsning vid Vasamonumentet! Kyrkoherde Thunqvist talade och en stor publik hurrade.

Ja, sen fortsatte vi på den inslagna vägen under namnet Kungsgårdens manskör med både framgångar och motvind. Mer än en gång fick man stiga ner från podiet och skämmas. Fast visst var stämningen i dur emellanåt.

Men alla vackra sagor har ett slut. Manskörssången seglar minsann inte i medvind nu för tiden. Förutom vår kör fanns det i kommunen ytterligare tre manskörer, så det var gott om vårsång. Nu är det bara en kör kvar.

Att rekrytera manskörer med unga krafter i dagens läge är inte tänkbart. Det är mossigt. Nu ska det vara låtar av annan valör. Mer eller mindre njutbart, upp till var och en.

Jag lade ifrån mig taktpinnen i januari 1998. Då fattades det bara tre månader till 55 år.

Nu får man hoppas på Lundastudenterna i TV på första maj!

Dagens korn

Sköna maj välkommen
till vår bygd igen!

Johan Ludvig Runeberg

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster