Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-05-13

Isfläckens våda

Det kan ha sina risker att läsa Fyngs funderingar. Lärare Lennart K utgör ett varnande exempel. Fast sedan beror det också på vad man har på fötterna. Jag skriver lärare Lennart K för att inte blanda ihop honom med lärare Lennart S, som förresten är pensionär vid det här laget.

Med isbroddar på fötterna hade lärare Lennart K inte varit så ”bräkschescht” som han var när vi träffades vid en 20-årings festbord. (Bräkschescht betyder ledbruten, ofärdig enligt ”Trönömålet i ord och uttryck”, utgiven för att de unga ska se hur förfäderna talade.)

När vi träffades hade han högra handen inlindad i ett stort och ombonat paket. (Tro nu inte att han slagit för hårt i skolan!) Så där hade han gått i fem veckor. Det var bara två fingrar som tittade fram så pass att han kunde vinka med dem.

Om jag inte direkt tyckte synd om honom så kände ja ändå medlidande när jag såg hur han med trånad i blicken jagade den motsträviga köttbiten runt tallriken och lyckades kava i anrättningen som han hann ifatt med vänsternäven. En och annan tugga hamnade också där den skulle. Och lärare Lennart K njöt obeskrivligt liksom vi övriga i den gästrikeheta vårsolen. Fast han fick ju jobba mycket mera som ersättning för födelsedagspresenten.

Men vadan denna ledbrutna belägenhet som förstås fick alla gäster att yppa sin nyfikenhet? Ja, vi återvänder till de inledningsvis nämnda riskerna. I tidig otta hade han vaknat som vanligt och som vanligt med den ständiga längtan efter Kuriren liksom alla andra prenumeranter. Han steg upp medan vintermörkret ännu ruvade över bygden och stegade iväg till brevlådan för att stilla sin hunger. Med glupskhet stack han ner näven i lådan och fångade upp Kuriren.

Eftersom det var onsdag i jämn vecka så visste han i gatlyktans sken var han skulle börja. Och så bläddrade han på, bläddrade på och hamnade just på Fyngs funderingar. Det skulle bli hans lektyr under vandringen hem till fruga och barn.

Men han hade inte tagit många steg förrän han prickade en isfläck och där låg han pladask. Allt gick ju så fort och han hann inte välja sida och därför blev det höger hand som fick ta emot stöten och det knakade till. Där kan den här sagan sluta, för det blev direkt kringelkrångel med besök hos vetenskap som har kännedom om hur slika fall behandlas.

När han jagade köttbiten på tallriken sa han förhoppningsfullt:

– I morgon ska gipset tas av.

Lärare Lennart K kände en viss förebråelse över den där isfläcken:

– Man sitter ju med i styrelsen för vägföreningen!

Han sa inget ont om Fyngs funderingar…

Dagens korn

Det är först när man
förlorat hälsan som man
börjar ta vård om den.

Josh Billings

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster