Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-05-27

Journalist – bilist

Det är med både förvåning och beundran jag läser hur kollegan Lasse hanterar bilar och bildelar. Det måste sitta mycket i både huvudet och fingrar på den mannen. Fingrar ska man vara rädd om, dom som är avsedda för skrivmaskinen eller liknande uppfinningars hanterande. Ett finger kan så lätt klämmas sönder under motorhuven.

Karln vet ju hur både oljefilter och startmotor ska sättas på plats och hur en kromad backspegel ska fästas. Jag känner hur skammens rodnad drar över mitt ansikte. Vågar knappast lyfta på motorhuven för att fylla spolarvätskan, och var solenojder och pinjonger hör hemma – fråga mej inte. Jag vet att vägtriangeln ligger i bakluckan och startnyckeln vrider man när motorn ska snurra.

I början på 40-talet låg jag på lasarettet hos doktor Neander och hade en salskompis från Offerberg i Karsjö som hette Axel, och det minnet kommer mej att tänka på kardan-axel. Den har visst med drivanordningen att göra. En sådan måste väl också finnas på min bil av märket … Nej stopp, ingen reklam. Fast visst vore den värd en honnör. Bra bilnummer WPK.

Inte trodde jag att Lasse skulle bli sådan bilexpert när jag för flera årtionden sedan hade honom under mina vingars skugga. Han var praktikant på Kuriren och vi besökte Ola Johannesson där han höll på med avverkning. Kan ni tänka er; jag skulle vara någon sorts handledare. Nu får man ju stå i givakt!

Ställer jag Lasse på ena sidan så ställer jag en annan journalist, en av de stora i landet, på andra sidan. Vi kan kalla honom Torsten. Med honom känner jag mej alltså mera befryndad i bilkunskapshänseende. Men han ser lättsamt och bekymmerslöst på eventuella missöden.

Vid ett tillfälle hade han en ”bildåre” som passagerare, som tyckte att bilen inte lät något vidare på tomgången. Den borde du justera, menade han.

Torsten hade ingen aning om ”var tomgången ligger”, men han spelade kunnig –trodde han – och erkände att han tänkt ”ta en titt på den och olja den vid passande tillfälle”.

Inte underligt då om passageraren tittade undrande på Torsten som om denne sagt något galet. Sant säger ordspråket: ”Skomakare, bliv vid din läst”.

Nu avrundar jag med en hälsning från blåsarkompisen Håkan Svensson. Han berättar om dåvarande landstingsrådet Einar Asp från Kilafors, vilken tillfrågades om ett ingånget avtal måste bekräftas med dokument eller om handslag räckte. Asp svarade att ”sagt är sagt, men det som är skrivet kan komma bort!”

Samlingen bokstäver här ovan kan alltså snart komma borscht.

Dagens korn

Låt en man utöva
det yrke han kan bäst.

Cicero

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster