Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-06-10

Förnöjsam smed

Nu har den årliga premiären ägt rum. En skolklass på besök i Kungsgårdssmedjan så här före skolavslutningen. Det var en trea från Vågbro med två dussin fina och skötsamma barn.

Som vanligt fick de se en Norralakrok växa fram, och en tös var snar att berätta:

– En sådan där har vi hemma som pappa har gjort vid en kurs.

Jag lovade att skriva i min krönika och berätta om en gammal smed, fast det gällde inte någon smed i smedjan i Kungsgården, utan en farbror hemmahörande någonstans i landet.

Förnöjsamhet är en dygd och den gamle smeden var som genomsyrad av den dygden. Alltid och i alla möjliga sammanhang, både positiva och negativa, var hans stående kommentar:

–Det kunde varit värre.

Gubben hade två gesäller som tröttnade på att ständigt höra honom ursäkta vad än saken gällde; det kunde varit värre. Ynglingarna kom överens om att spela mäster ett spratt vid passande tillfälle. Nog skulle de sätta stopp för detta ständiga idisslande.

Smeden tyckte om att dricka kaffe på bit. När han satt med kaffekoppen i ena näven och sockerbiten guppande i mungipan såg han väldigt belåten ut. Pojkarna beslutade sig för att skoja med hans kaffedrickande, och det så rejält att den där tesen inte skulle ha en chans.

En dag när de satt och intog elvakaffet, ”råkade” en av pojkarna sparka till för sockerburken så att alla sockerbitarna spreds ut över det sotiga golvet. Nu skulle gubben allt hålla käft. Pojken ursäktade sig och beklagade olyckan.

Smedmäster sa ingenting, men pojkarna förstod att djupt därinne sved det. Dom tänkte att nu kan han inte säga att det kunde varit värre. Men tji fick de.

– Det kunde varit värre, sa smeden och plockade upp bitarna, blåste av sotet och stoppade in i munnen, allt till gesällernas häpnad. Gubben smackade och njöt av sockret och kaffetåren. Och så sa han:

– Det kunde varit värre – det kunde ha varit strösocker!

Nu ska jag sluta med att berätta om ett 110-årsjubileum precis på dagen. I gamla papper efter morbror Lars har jag hittat ett Besked. Det hör inte ihop med den gamla smedjan i Kungsgården där vi också hade cykelverkstad och jag gick i lära hos kusin Sigfrid. Fast det är förstås inte 110 år sedan. Men nära på.

Sålunda lyder Beskedet: ”Att Arbetaren Lars Norin, Norrala, enligt Kongl. Majt:s Befallningshafvande i länet fastställda reglemente för velocipedåkning har i staden med område, denna dag anmält sig såsom innehafvare af velociped och erhållit Nr 576 varder härmed till bevis meddelat. Söderhamns poliskontor den 10 juni 1899. E. Nyström, Polisöfverkonstapel.”

Så märkvärdigt var det att bli cykelägare för 110 år sedan.

Dagens korn

Det fordras mod för att
erkänna ett misslyckande.

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster