Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-06-24

Skräpigt värre!

Varannan onsdag kommer sopbilen och tömmer soptunnan med skräp. Det kan vara svårt ibland att hålla ordningen. För somliga. Varannan vecka, jämna veckor.

– När ska tunnan tömmas, undrade HON häromdagen.

Jag gav en liten lektion.

– På onsdag. Det är ju jämna veckor, samma onsdag som jag har min krönika inne i Kuriren.

Då gav HON besked och jag fick veta sanningen:

– Skräp som skräp!

Skräp, vilket fult men rikt ord om man tittar i synonymlexikon. Vilket jag gjorde för att få lite besked. Inte mindre än 24 ord stod som förklaring. Bråte, avfall, skrot, krafs, avskrap, lort, skit, smörja, larv, goja, krimskrams – nej nu får det räcka. Och så min krönika då, förstås.

Skräp, det är ju också sådant man fyller i bilen och sticker iväg till Långtå med. Tänk vilken tur att Långtå finns. Hur klarade vi oss utan Långtå i gamla tider? Jo, det var ju andra tider då förstås. Det blev inte så många mjölkpaket (mjölken fanns ju i lagårn) och allt möjligt annat avfall som kunde stoppas i järnspisen. Välsignade järnspisar av Ankarsrum, Husqvarna, Gavleverken och allt vad de hette. Och vad skönt det var när man varit ute i snö och vinterkyla och fick sticka in fötterna innanför ugnsluckan.

Vad mycket skräp man kunde träffa på vid vandringar ute i naturen och avsides liggande skogsdungar. Skräp. Tack för Långtå. Och vad mycket av värde som hamnar i containrarna där, mycket som Svensson hinner stoppa innan Pettersson slänger ner sin last. Så kan Petterssons skräp bli en värdefull möbel hemma hos Svenssons. Välsignade Långtå. Och där skulle alltså min krönika höra hemma.

Apropå värdefullt skräp så tänker jag på alla boklådor på Loppis som Andersson fyllt med utlästa böcker och som blivit billiga fynd för Johansson. Vilken skattkammare längst bort i hyllornna på Erikshjälpen. Skräp för somliga, vilket andra kniper som skatter till hjärtat.

Jag tänker på honom som var ute på promenad på bygatan och stötte på en korg utanför en grind. Ovanför korgen satt en skylt: ”Lässugen? Var så god!” Tusen skäl att leva var titeln som lockade.

Det var en brasiliansk biskop bakom boken som vandraren hittade. Ända sedan studieåren hade biskopen stigit upp klockan två på natten för att låta tystnaden tala och tankarna präntade han ner. De samlades i bokform och bland annat hade dessa tankar hamnat i plastkorgen och blivit vandrarens egendom. En skatt.

Tänk att samla tankar till böcker klockan två på natten. Jag tycker det är lika svårt att samla tankar till en skräpkrönika vilken tid som helst under hela dagen. Som sagt var: Skräp som skräp!

Dagens korn

Det bästa som vi äga,
det kan man inte giva,
det kan man inte säga
och inte heller skriva.

Karin Boye

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster