Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-07-22

Hästkur för folk

Hans namn är Rune M-son, en pratglad ungkarl, född i Göteborg, och är det så att han lever fortfarande så blir han 78 år i september. Hans liv har varit hästar, och väggarna är fyllda med hästbilder.

– Jag har fortfarande kvar av hästarnas hostmedicin och blir jag förkyld så tar jag en slurk. Det roschlar till så hela kroppen skakar och jag blir fort frisk, berättar han.

Det där med Runes hästmedicin kommer mej att tänka på Iffe. Jag är honom stort tack skyldig. Iffe var ishockeyspelare, politiker, skolvaktmästare och mycket annat.

Han spelade trumpet i Marmaverkens blåsorkester i ungdomen och han var med när jag fick en esskornett i mina händer. En hårdblåst usling, så när farbror Damström kvittrade vidare på sin kornett i Nugget Nell så måste jag pausera och torka mej om truten och försöka hämta nya krafter. Men trots allt – man var ung och tyckte det var roligt mitt i prövningarna. Musiken runt omkring mej lät ju vackert.

Tiden gick och våra vägar skildes. En dag när jag var på väg in i gamla Domus i centrala S-hamn satt Iffe där utanför och hejade. Han ropade på mej och vi pratade och mindes. Och på den stående frågan hur det stod till så svarade jag förstås det invanda ”bra”. Men jag ändrade mej snabbt och började klaga över diverse kroppsliga skavanker. Man hade ju börjat åldras. Än var det besvär med ryggen och än med benen och så plockades förstås en del andra krämpor fram.

Tydligen förstod Iffe mej och jag upplevde hur barmhärtighetens varma känslor omgav mej. Han hade både vanan och kärleken till nästan inom räckhåll.

– Du ska gå på Apoteket och köpa en flaska Radital. Det är visserligen en hästmedicin, men den duger bra åt dej. Linimentet är väldoftande och kroppssmärtorna trivs inte tillsammans med den vätskan. I de flesta fall får det onda ge sig. Men du ska förstås inte dricka medicinen utan smörja in och bort det onda.

Jag tänker på ordspråket ”Tok gjorde som tok sa”. Folk har väl skrattat åt mej när jag berättat om hur sams jag blivit med hästsmörjan. Jag brukar skämta med att jag är rädd för hästar och sjön och så gillar jag inte kroppkakor. Allt det där får ni väl ta med en nypa salt.

Angående kroppkakorna så hör de ihop med tiden vid GLLV under krigsåren. Hästar brukar jag stanna och prata med när jag är ute och promenerar och hästarna ser så bedjande på mej. Så fina dom är. I sjön har jag till och med badat i år.

Om jag visste att jag finge rabatt på inköpta varor så skulle jag lägga till att Radital har bytt plats från Apoteket till Granngården.

Dagens korn

I öknen duger vilket
vatten som helst.

Arabiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster