Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-08-05

Gettorget bland annat

För det första: I min krönika den 2 april i fjol skrev jag om Gettorget, den öppna platsen mellan dåvarande Svante Perssons kafé och Enqvists affär. Många Norralabor hörde av sig och frågade vad det var för torg och var det ligger. Okännedomen var stor. Många funderade rent av om jag fabulerade. Gettorget, det hade de aldrig hört talas om.

Men se Gettorget har anor, och i senare släktled har det sällan använts. Här ett säkert bevis från nära 100 år tillbaka.

Jag råkade häromdagen genomsnoka moster Babbas dagbok från 1913 och för den 6 juli kan läsas: ”Åkte vi Bil till Hudiksvall för att bese utställningen. Vi reste klockan ½ 8 från Gettorget och kom hem igen ½ 12 på qvällen”.

Jag hade alltså säkert under fötterna. Nog om detta.

För det andra: Det finns en viss likhet mellan scouter och pensionärer. Det är begreppet ”Alltid redo”. Och i sammanhanget är det krånglet att hålla reda på tid och rum för sommartidens och vintertidens inbrytande och de rätta klockslagen. Här ett exempel.

Söndagen den 29 mars var folk samlade till högmässa i Växjö kyrka. Men prästen saknades. En närmare kontroll visade att prästen glömt att ställa om klockan och dök inte upp förrän en timme för sent.

Men bland gudstjänstbesökarna fanns en pensionerad präst, kollega till översovaren. Han ryckte in och klarade av situationen. Ordinarie prästen har beskrivit händelsen som en ”chockerande upplevelse”.

Saken anmäldes till domkapitlet som inte krävde någon påföljd och betecknade det hela som en ”engångshändelse”. Tacka pensionären för räddningsinsatsen.

Jag ser framför mig en rubrik ur en tidningsutgåva: ”Pensionär viktig i dagens samhälle”. Man är sig själv närmast, och kanske vi ändå har en liten uppgift i dagens snurrande ekorrhjul. Även om vi inte duger under devisen ”Alltid redo!”

För det tredje: I en tidigare krönika skulle jag ha nämnt ett telefonnummer men fick inte plats utan lovade återkomma. Vi kan ta det nu.

Det var en snickare som ville ha ett nummer till sitt företag. Han tyckte sig ha ett bra förslag, men vederbörande myndighet ansåg att det sexsiffriga förslaget var för långt och svårt.

– Ingalunda sa snickaren och menade att det låg nära yrket. Det ska vara 33 11 44 –

tre tre - ett ett - fyra fyra.

– Det har väl inget med snickeri att göra, förklarade myndighetspersonen.

Men snickaren var envis.

– Det är ju trä trä – en en – fura fura.

Det går väl att försöka. Kanske träffar du snickaren.

Dagens korn

De som saknar humor
förstår sällan allvar

Carl Zetterström

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster