Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-09-02

På fjällfärd

Även en pensionär kan behöva semester.

Det var det HON tyckte och började leta efter annonser om lämpliga resor, helst inomskärs.

Sen spred sig budskapet att två platser stod vidöppna i en buss bokad för RPG(Riksförbundet Pensionärsgemenskap), och trots att vi inte finns med i matrikeln satt vi där som handen i handsken.

Tre dagars semester i fjällvärlden och dessutom en dag för ditresa och en för hemtransport. Utan att behöva arbeta. Vilken luft, vilka vyer, vilka fjäll. Det är annat det än när man hemmavid blickar västerut och stöter ögat mot X-berget med vars hjälp Jon på sin tid brukade spå väder.

Nu var det Jämtland som gällde med Undersåker och Hållandsgården som bas. Det här ska inte bli någon reseskildring om hur resan gick dag för dag, men jag måste få plocka av mig några intryck.

Som t ex första kvällen när det blev en busstur efter Indalsälven och stopp och klättring i en brant ner mot klipphällan som sticker ut i Prästfallet. Pensionärer på semester, nämnde jag. Jag känner mig liten när jag tänker på 98-årige Lage, far till Hållandsgårdens föreståndare Ingemar Eklöv. Vilken modig pensionär.

Man kände sig själv livrädd när man såg hur den gamle, visserligen med stöd, trevade ut på den oformliga klippavsatsen och hanterade metspöet. Jag hade aldrig i livet gått dit ut om jag så hade blivit bjuden på bussresan. Där satte han sig på en vinglig fällstol och hanterade metspöet och fick också se en firre dinglande på kroken. Men den tackade för sig och försvann. Den gamle och pigge före detta rektorn var med vid flera tillfällen under veckan.

Jag knipsar av en knopp till ur buketten. Vi besökte en dag Aslaug Forsén som har gården Ytterkonäs i Järpen där Anders de Wahl tillbringade somrarna. Det var Peterson-Berger som rekommenderade gården, och där hade Anders sin lägenhet om tre rum. Ett av rummen blev museum efter hans död.

När vi stod där och lyssnade till Aslaug och hennes skildring, så trängde frågan fram om det inte finns någon inspelning av de Wahl och Nyårsklockorna i museirummet. Neej. Men skulle det inte vara trevligt? Joo.

Varför inte ta kontakt med Sveriges Radio och fråga om det inte går att få en kopia så att besökande som träder över tröskeln och trycker på en knapp möts av den mäktiga stämman i ”Ring, klocka ring…”

Intet ont sagt om efterträdarna, men nog är Anders de Wahl en institution i svenskt nyårsfirande när det gäller Tennysons opus.

Tanken är väckt. Vi får väl se vad Calle Friedner eller någon annan på Sveriges Radio kan åstadkomma.

Dagens korn

Jag vill bli mycket gammal,
så långsamt som möjligt.

Irene Mayer Selznick

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster