Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-09-30

Ingen tv-stjärna

Chefredaktör Elisabeth Sandlund på Dagen berättar hur hon för 32 år sedan, då hon var verksam på Sv Dagbladet, blev uppsökt av ett filmteam som ville engagera henne för en inspelning. Filmen skulle handla just om journalister på den tidningen vid förra sekelskiftet, och det passade henne perfekt.

Ungefär något liknande hände mig för sådär 25 år sedan. Upp på Kurirens redaktion kom filmfolk som planerade en tv-inspelning i Söderhamn med bl a scener på Rådhustorget. Där ville de ha mig med som statist. Efter resonemang hit och dit lät jag mig övertalas.

Inga krävande uppgifter. Inga repliker att inlära. Bara finnas till. Och lite agerande.

I korthet: Ett kringresande teatersällskap ska angöra Söderhamn i buss och stanna vid Rådhustorget. Jag, och Eva Björk med en liten tös på armen, strövar omkring i väntan på bussen.

Då måste vi förstås vara prydligt klädda och se respektabla ut i höstmörkret. Förberedelserna var minutiösa. Från Stockholm kom en buss fullastad med rekvisita som hängdes upp i då tomma lokaler i Centralhotellet, dit vi kallades för provekipering.

Damer som visste hur skådespelare skulle vara pyntade hade ett väldigt jobb. Överrock på rock provades in. Den första var inte tilltalande och inte heller den andra, kanske den tredje. När det gällde slips var det samma rundgång. Halsduken under rockkragen måste vara färgpassande och den ena efter den andra slingrades på och av. Och vilken hatt som helst dugde inte. Den måste ju passa efter huvudskålen och det hår som i dåtiden var ganska yvigt. Hattfärgen var också viktig.

Till sist, när hela provningsproceduren var klar och man såg ut som en gentleman, kunde man andas ut. Det var bara att invänta inspelningskvällen.

Vad filmen skulle handla om hade vi ingen inblick i, men det var väl något med hjärtan. Jo, vi visste att huvudrollen spelades av Yvonne Lombard. Tänk att Eva och jag skulle få spela med Yvonne Lombard.

Så kom kvällen för inspelningen. Vi gick fram och tillbaka på torget i våra specialdresser. Till sist kom bussen och stannade. Den tömdes med skådespelare. Men Yvonne Lombard träffade vi inte.

Sedan var det att invänta tiden för tv-sändning. Man skulle få visa sig som skådespelare på tv. Vi satt framför burken och spanade. Det vimlade av folk. Men jag?

– Titta! Där gick du ju, ropade HON. Nu är det förbi.

Så mycket klädbyten för en blixtsekvens, nästan omöjlig att upptäcka!

Dagens korn

Att kunna uppföra sig
är att kunna förställa sig.

Antoinette des Houlieres

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster