Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-10-14

Stjärnor – Änglar

Det fina salsgolvet med de breda plankorna var nyslipat och lackat. Hustrun i huset hade bjudit hem några damer på en liten fest. De var försedda med skodon som var försedda med höga klackar som var väldigt spetsiga. När de lämnade kalaset och vände hemåt så lämnade de också djupa klackmärken i det fina golvet.

Pojken i huset hade livlig fantasi kring himlen och änglarna. Han sammankopplade klackmärkena med änglarna som trampade genom himlakupan så det blev hål och i de hålen strålade himlens gyllene ljus, det som kallas stjärnor.

Det här drar mig till minnes när jag själv som liten parvel förundrades över den gnistrande stjärnhimlen. Tänk vilka massor av hål det var däruppe på kupan. Vi var på väg till Lars och Kristin på Brortorp och jag gick mellan mamma och pappa och höll dem i händerna så de styrde min vandring. Då behövde jag inte titta på vägbanan utan stirrade uppåt.

Och fantisera kunde man ju. Det som var vårt glänsande tak var marken för Gud och änglarna. Fast jag tänkte förstås inte på några höga klackar som åstadkommit ljushålen. Men man hade ju hört hur de sjöng på Bönhuset om Abraham, ”blicka mot himmelen opp, medan du stjärnorna räknar…” Men då måste man ju ha kulram.

Änglar, finns dom? Från barnaåren hade jag sett tavlan med en skyddsängel som vakade över barnet på spången nära forsen.

Men finns änglar mer än på bilder i finrummet eller ovanför barnsängen? Det här har prästen Cecilia Wikström tagit upp i en bok, där hon berättar om deras två månader gamle son som låg på Akademiska i Uppsala, då fick hon möta en ängel, skriver hon.

Sonen blev bara sämre och sämre. Under två dygn var läget mycket kritiskt. En av läkarna kom ofta in och satte sig. Kom in det första han gjorde på morgonen och det sista innan han gick hem. Läkaren med de goda ögonen.

Något hände. På tredje dagen vände det. Och läkaren sade: ”Det finns Någon som gått före oss från död till liv på den tredje dagen”. Läkaren kunde inte förklara vad som hänt. Men prästen – mamman – säger att ”nu vet jag att ängeln kan ha vit rock, trasiga tofflor och ett paket Läkerol i fickan”.

Änglar, finns dom? Fråga tidningsfolk! I varje fall ligger det ju nära till hands för det skrået att tala om änglavakt. Ett ord som är bra i rubriker och bra spaltfyllnad.

För 45 år sedan var vi under julhelgen på bilresa i isföre. Skulle passera en obevakad järnvägsövergång. Tittade till höger och vänster, allt tycktes klart, men uppe nära spåret dyker i vänsterkurvan ett framrusande tåg upp. Var det inte någon av änglarna Gabriel eller Mikael som tog tag i ratten, styrde bilen till höger ner för järnvägsvallen och ut på isen. Sex omskakade familjemedlemmar kunde andas ut.

Änglar, visst finns dom.

Dagens korn

Den vänder sig inte om
som leds av en stjärna.

Leonardo da Vinci

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster