Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-10-28

Armévälsignad

Han heter Manfred och bor någonstans söderut. Det finns religiöst påbrå på mödernet. Mormor knäppte cittra i Frälsningsarmén, men när hon träffade morfar blev hon Waldenströmare.

Manfred är varken det ena eller det andra, men nog märks det att han dras med generna. Och han tycker att det skulle vara bättre ställt på den andliga fronten i Sverige. Han anser rent av att det behövs en väckelse svepande över landet.

Det är som att det drar åt Frälsningsarmén till. Manfred tjusas av uniformerna, skärmmössorna och han skulle inte ha något emot att gå under fanorna och eggas av trumpetstötar. Han gillar strängmusiken och tanternas gitarrknäppningar.

Men det är inte utan att Manfred känner en viss oro över Armén, han tycker att det inte längre är samma gnista. Det liksom håller på att tunnas ut.

För en tid sedan stötte han på en officer där hon stod med bössan, ja sparbössan förstås, och vinkade åt dem som passerade. Manfred kände att det drog åt bakfickan och plånboken. Han tänkte på gamla mormor och hur hon kämpade på sin tid. Så Manfred halade upp en sedel. Den där tjänar han ju igen på en kort stund i jobbet, tänkte han. Och Frälsningsarmén gör ju så mycket gott!

När han stoppat ner sedeln kände han sig lätt om hjärtat. Men när officeren sa bara tack, blev Manfred lite smått betänksam. Han var djärv nog att undra om hon inte skulle önska honom Guds välsignelse. Det brukade dom göra förr.

Manfred blev häpen när hon sa att folk inte tycker om det längre. Då var det som om Armén sjönk i Manfreds tabell. Dom hade tagit ett steg bakåt, tyckte han.

Det där var söderut. Men inte är det så i Söderhamn. Där står den glade Lennart ute vid E-center med bössan i hand och skiner som solen över sin uppgift, och ingen glad givare – och andra med – slipper undan hans hälsning. Om det sedan är en sedel som trängts ner genom öppningen eller en slant som skramlar till så är Lennart lika glad. Och samma hälsning möter alla: ”Gud välsigne dig!”

Manfred kan ju åka upp söderifrån och träffa Lennart i Söderhamn med den framsträckta bössan och sitt glada leende. Då blir Manfred välsignad!

Nu till något helt annat. I en gammal almanacka kan man hitta ett och annat korn. I pappas anteckningar för den 8 november 1914 står det om ett bröllop i S-böle då Per och Brita gifte sig i Norrala kyrka. Folk stod och trängdes i kyrkan. Sen var det fest från söndag middag till onsdag kväll. På onsdag skjutsade han gästerna Karin och Wilhelm till stan, ”de övriga skurade och bar tillbaka lånade saker.”

Så kunde det gå till för 95 år sedan.

Dagens korn

Ju mer du gläder andra
desto gladare blir du själv.

T. Klaveness

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster