Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-11-11

En hårsmån

I en bok inköpt på Röda Korset för fem kronor slog jag upp ett kapitel och läste:

”Att jag är en man som en gång burit ett bandage kring huvudet, det har jag fullständigt glömt.”

Tanken slog mej, att det där kunde jag själv ha skrivit. Både vad gäller bandaget och glömskan. För inte kan man gå omkring och ständigt älta sådana minnen. Men nu flöt de upp.

Det här går tillbaka till de första åren på 60-talet. Det i övrigt röda och ganska tjocka håret hade börjat tunna ut. Avfallet var påtagligt. Strök jag näven över huvudet så följde alltid en hårtuss med. Likaså bar huvudkudden vittne om att flint var på gång.

Det kändes angeläget att försöka lägga på bromsen, hur det nu skulle gå till. Då dök meddelandet upp att i Bollnäs gjorde doktor H. operativa ingrepp som rekommenderades. Färden gick västerut för undersökning, och doktor H. ställde sig till förfogande. Månad och dag och timme fastställdes.

Jag såg i andanom hur det skulle börja spraka i huvudsvålen och frisören skulle få det jobbigt.

Dagen kom. Jag lades upp på operationsbordet. Lindades in från huvudknoppen och ner till fotabjället med sådan där grönaktig ”presenning”. Skulle man behöva lindas in hela karln för ett snäpp uppe i pannan? Jag vilade ändå lugn och trygg under vetenskapens handlag. Dom fick göra som dom ville.

När allt var klart såg jag ut som Döbeln vid Jutas med bandage runt huvudet. For in till jobbet och satte igång för att ta igen ”förlorad” arbetstid. Men efter en stund började bedövningen att släppa, och då kände man sig obrukbar vid arbetsbordet. Jag sa som det var.

–Far hem och lägg dej, sa kompisarna som inte ville höra jämmern.

När jag körde in på gårdsplanen och steg ur bilen kom lille Per – så där i femårsåldern – springande och tittade upp på inlindade pappan. Hans första fråga var inte hur jag mådde, hans medlidande var inte så utvecklat, däremot den ekonomiska omsorgen:

–Hur mycket kostade det där då?

Vid den här tiden hade Motorcentralen en verkare som hette Dahl. Han hade genomgått samma procedur, och det var klart att när vi träffades, så kom håroperationen i förgrunden.

Han blev förstås också inlindad från topp till tå. Samma funderingar grep även honom. Det var ju huvudet och håret som var det angelägna. Paniken var nära att gripa honom. Har dom lagt upp fel patient, var hans resonemang för sig själv. Och tanken slog honom:

–Nu tar dom nog blindtarmen!

Det här bubblet blev följden av första meningen i ett kapitel i boken köpt för fem kronor på Röda korset.

Dagens korn

Mina foton gör mig inte rättvisa.
De ser ut precis som jag.

Phyllis Diller

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster