Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-11-26

Rejält misstag

Jaså, var han en så'n han?

Från höstrusk och vinternära så flyttar vi rakt ner i midsommardagen för så där drygt tio år tillbaka. Vi stod i matkön i den stora bespisningslokalen, som var välfylld.

Mannen före var helt obekant. Han tog sin bricka och gick, men vände sig snabbt om. Kanske kände han medömkan mot en okänd i matträngseln.

– Vi kan gå dit bort där frugan sitter för där är det plats, sa han och nickade mot mig.

Jag med vidhängande hakade på när matbrickan var klar.

Vi fick en trevlig stund tillsammans. Han pratade, kanske frun ännu mera. Hon tycktes styra dem. Samtalen mellan tuggorna, som sökte sig tillrätta, gick i det glada gemytets tecken. Vi försökte väl hänga med, men hela tiden snurrade det i bakhuvudet; vem är han, vad är han? Man försökte identifiera honom. Blev bara mera nyfiken allt under samtalet.

Kanske var han handlare? Kanske i diversehandel, kanske konsumföreståndare? Var han jordbrukare, timmerkörare efter häst i vinterskogen? Fantasin tog vingar.

– När jag låg på Waldenströmska i Uppsala, sa han och gav en bild därifrån. Ja, han hade väl övernattat hos en kompis innan han återvände till bonnlandet efter besöket i Uppsala? Eller – främmande tanke – kunde han själv varit studerande?

Det regnade ute. Där han satt vid matbordet började han lätta på klädseln. En tröja, en tröja till, en tjock yllejumper och utanpå en rejäl vindtygsjacka. På midsommardagen! Välklädd pensionär.

Näej, nu måste nyfikenheten stillas. Under samtalet gång ställdes frågan rakt på sak:

– Och vad har du jobbat med i dina dagar?

– Jag är läkare, har varit överläkare vid länssjukhuset därhemma.

Där satt man på pottan. Man ska inte skåda hunden efter håren. Det var nästan så att den goda portionen höll på att sättas i vrångstrupen.

– Har du skurit med kniv?

– Jaa, och i morgon ska jag skära mig själv i armen.

Och så drog han upp jackan, tröjorna och jumpern och visade en stor åkomma på armen som skulle skäras.

– Pojken kommer hem och ska hjälpa till. Han håller i åt mig medan jag skär.

Läkarpensionären hade förutom ordinarie jobb hemma i Sverige gjort inhopp lite varstans på klotet. Varit i Afrika sex gånger som kirurg utan lön. I Norge hade han varit i flera omgångar. Bara att nämna några av hans frivilliga insatser.

När vi reste oss efter den gemensamma måltiden var det bara att tacka för trevligt sällskap. Och så bad vi om hälsningar till gemensamma bekanta som vi upptäckte att vi hade.

Skenet kan bedra.

Dagens korn

Aptiten kommer
medan man äter.

Francois Rabelais

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster