Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-12-09

Höstdrömmar

För länge, länge sedan sa de äldre till de yngre att de inte fick hoppa i hopkrattade lövhögar, för då kunde de få polio. Eller barnförlamning som man sa på den tiden. För mindre länge sedan ändrade man och sa att det inte blev någon barnförlamning.

Det där var ju mest bara skrämsel för att ungarna inte skulle sparka i lövhögar som de äldre jobbat och krattat ihop. När vi läste om det där så sa HON att hon varit med och hoppat. Det var när de gick från Östra skolan, genom parkerna i stan på vägen till bespisningen i Norrtullsskolan. Tänk att så snälla barn kunde vara så stygga även på den tiden.

Själv minns jag att jag som lillpojke inte fick äta äppelkart för det kunde bli barnförlamning. I den gamla goda tiden hände det att kaffebröd blev mögligt, men sådant skulle inte föraktas, för av mögel fick man bra sångröst. Jag försökte väl, men det gav inget resultat.

En annan och mera positiv upplysning så här i juletid är ju att man blir snäll av pepparkakor.

Hösten är kommen. Den tycks hålla i sig. (Så är det i skrivande stund). Den skulle väl för länge sedan ha fått maka på sig för vintern. Även om det är trist, så är det skönt att slippa undan snöskottningen.

Hösten kommer mig att tänka på Höstdrömmar av Joyce, ”den engelska Waldtaufel”. Vi blev påminda om den vid Nickes senaste musiklyssning, ett varannan onsdagsevenemang, som samlar en trogen lyssnarskara. Vilken blir rikt uppbyggd.

Nu är säsongen slut för 09, men i början av 10 kommer han igen. Vare det mig fjärran att göra reklam, men ni som inte är med missar mycket. Bättre pensionärsuppbyggelse måste man använda karta och kompass för att hitta.

Det där med Höstdrömmar förde mig via musikvågorna tillbaka cirka 75 år i tidscykeln. Det fanns ett celebert spelgäng som kallades Norrala Musikcirkel som träffades och svettades i lilla salen i ett ordenshus där en rödglödgad kamin stekte oss.

Vi satsade en gång egna pengar och inköpte noter, var och en sin önskemusik, och någon föredrog Höstdrömmar. Vilka smekande toner som snodde runt väggarna, och kanske sitter kvar än.

Själv satsade jag på Humoresk av Dvorak, en pärla som jag fastnat för, kanske i Jacha Heifetz tolkning. Han skulle säkert fått frossa om han nåtts av vårt sätt att hantera den ”humoristen”.

Snart är det jul. Årets julklapp nämnes spikmattan, den där tingesten som smärtar ryggar. Men den köper jag inte. HON har den redan. Gör den någon nytta ?Vet inte. Jag ser att den står lutad mot väggen. Den kanske har gjort sitt. Jag måste hitta på något annat. Något som är bra, bättre, bäst. Det är HON värd!

Dagens korn

Amatörer gör det de kan,
dilettanter det de inte kan.

Walt Disney

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster