Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2009-12-23

Lite tomtesnack

Jag ser en tavla framför mig. Ett ”konstverk” i miniatyr. Varje år uppstår det lika fängslande. (För än har gubben barnasinnet kvar). Det råder febril verksamhet, det är den tiden för det packet.

Jag ser en vinkelbyggd loge. Snön lyser vit på taken. Endast tomtarna är vakna.

Den stora laduporten står öppen. Där inne står en pyntad gran och några småtomtar har tagit i ring. Fram till den stora porten leder en bred landgång och på den kommer en tomtegubbe och skjuter en stakkälke. Den är lastad med massor av stora paket som ska in i laduförrådet f.v.b. . I dörren står en tomte och vinkar så där välkomnande och visar vägen med en gest som påminner om en trafikpolis.

På väg fram mot bryggan kommer en tomte på skidor med en stor kont på ryggen och den är fylld med paket. Alldeles i kanten dyker också en tomte upp och i andra kanten vinkar en tomte glatt och uppmuntrande. Och genom en lucka under takåsen tittar en tomte fram liksom spanande och vakande över vad som sker. Ladan är en julklappscentral.

Är det ett konstverk på väggen? Signaturen? Ja, det står bara LC i ena hörnet. En oljemålning? Ingalunda. Ett plåtfat i storleken 19x15 centimeter. Ett fat som plockas fram ur skrymslena den här tiden och används att ställa kaffemuggen på och omge den med lusskatt och pepparkakshjärta mm.

Ja, tänk hur det är med julen. Det är ingen skam att en 88-årig gubbe kan med barnsligt sinne glädjas över ett tomtemotiv och minnas den egna tomtetiden då jag som barn gladdes över tomtebesök. Eller i unga år själv försåg mej med gottapåsar, klädde mig i tomtedräkt och päls och tog sparken och for omkring på byn och knackade dörr och gladde småttingarna i stugorna.

En gång blev jag tillfrågad av en farbror om han fick bjuda tomten på lite starkvaror, men tomten tackade nej. Tomten ska vara nykter i jul. Det har han alltid varit. Är och så förblir. Året runt. Livet ut.

Det är en bråd dag i dag. Är det eventuellt någon som orkat hänga med ända hit, så har vederbörande gjort det bra. I morgon är det julafton, men var finns Noacks ”Tomtarnas vaktparad” nu för tiden?

Låt mig slutligen bara få besvära med ett vänligt GOD JUL! Och tänk på julens stjärna och kärna. Läs Lukas 2:11.

Dagens korn

Fröjdas vart sinne,
Julen är inne.

Nils Frykman

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster