Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-01-27

Han den störste

På tisdag den 2 februari borde hela sångar-Sverige stå i givakt och hylla minnet av den störste. Då är det 99 år sedan dalmasen Jussi Björling trädde in på arenan. Ja, då låg han förstås i vaggan.

Om Jussis storhet vittnar bland annat uttalandet av en annan storhet – stor i dubbel bemärkelse – Luciano Pavarotti, som satte betyget:

– Jussi Björling är den störste som funnits.

Jussi dog alltför tidigt. Men i sammanhanget kan citeras en journalist i en av de stora drakarna: ”Jussi dör aldrig!”

Han lever i minnet över hela världen. Det berättas om några svenska affärsmän som befann sig i New York och beställde taxi. När de började prata sa taxiföraren:

– Jaså, är ni svenskar. Jag hörde en gång Jussi Björling som Faust på Metropolitan. Det var mitt livs största upplevelse. Sedan dess åker alla svenskar gratis i min bil.

Och när det var sagt slog taxiföraren av taxametern.

Ska vi ta en annan liten glimt från Jussi på Metropolitan. En svensk vän till Jussi försökte att få en italienare att lyssna till Jussi på en föreställning där.

Svensken menade att italienaren skulle bli lika förstjust i Jussi som i någon av Italiens stjärnor. Svensken blev hånad över denna jämförelse, men till slut gick de båda på en Bohéme-föreställning.

Mitt i första akten, strax före arian ”Che gelida manina”, reste sig italienaren för att gå.

– Vänta ett ögonblick, så kommer du att bli övertygad, bad hans vän.

– Jag vet, det är därför jag går nu, svarade italienaren.

Personligen hade jag aldrig tillfälle att höra Jussi öga mot öga. Men det var nära en gång. HON och jag skulle fira ettårig bröllopsdag i Furuvik tillsammans med Jussi. Vilken fest det skulle bli!

Men framme vid entrén möttes vi av meddelandet att Jussi var sjuk. Han skulle remplaceras av Calle Jularbo. Intet ont om Jularbo, för han var flink i fingrarna. Vi stannade och njöt och jubilerade på en helt annan våglängd. Fast visst tuggade man på ordet kulturkrock.

Så här i spåren efter jul minns man den lilla högtidsstunden på julnätterna då Bertil Perrolf vandrade omkring i Visby och målade läget. Och så släppte han fram Jussi med ”O, helga natt…” Då var det jul!

Jussi dör aldrig. Men klockan fyra på morgonen den 9 september 1960 låg han död i sängen. Bara 49 år gammal.

Dagens korn

Hjärtats nyckel heter sång.

Johan Jolin

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster