Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-02-10

Öppet köp

Vi var ute och gick gatlopp på stan. Tittade lite förstrött i skyltfönstren. Men så stannade HON vid ett där damkläderna ”strålade” till kvinnors begärelse. Då blev det stopp.

– Vi ska gå in. Bara titta lite.

Jag följde motvilligt med. Där blir vi en god stund, tänkte jag.

– Sätt dej där på stolen, sa HON. Den är till för karlar medan damerna tittar. Och så finns det tidningar.

Jag dök ner i bunten. Hittade en Allers. Den väckte minnen. Dagens Allers ser helt annorlunda ut än upplagan för så dar 80 år tillbaka. Minnena dök upp. Då kom Greta varje tisdag till morfars och sålde den för 30 öre. Hon hade övertagit uppgiften efter systern Brita.

Det var spännande att läsa om Willy på äventyr. Och sommartid gick en ungdomsserie om Sir Richard, Spinken och Starke John, som hade diverse äventyrligheter för sig. Spinken var hjälten i min kompis Everts ögon.

Det där fördjupade jag mig i med Allers framför mig och expediten plockade fram det ena plagget efter det andra och satte i händerna på kunden in spe.

– Bara prova lite, sa HON.

Expediten försäkrade att den färgen på den jumpern passade ypperligt till håret. Eller den tröjan alldeles förträffligt mot hyn. Och den och den och den.

– Bara prova lite grann.

De satt perfekt allesammans. Det var bara att välja och vraka medan jag tittade sådär likgiltigt över tidningsbladen.

Och sedan de kommit överens expediten och HON så kom konstaterandet:

– Bara köpa lite grann. Det går ju att ta på öppet köp.

Hur många jumprar som åkte ner i kassen vet jag inte, men det finns nog att välja på. Den där stigande skalan kan vara farlig; titta lite, prova lite, som leder till köpa lite.

Men vi karlar ska vara tacksamma så länge damerna vill se prydliga ut. Min gamla mor brukade säga på ålderns höst när hon skaffade något nytt:

– Jag säger som gumman sa, att nu är det kläderna som ska pryda käringen.

***

Till sist. Den lilla skogsbyn hade fått elektricitet lagom till jul och det var bysamling hemma hos familjen P. Pressen var inbjuden. Nyfikenheten var stor när P. startade den nyinköpta tvättmaskinen.

Nu dansade kläderna runt i rutan och maskinen började centrifugera. Golvet lutade litet så maskinen började ”vandra” mot dörren. Då ropade herr P.

– Flytta på er, för nu ska den ut och hänga tvätten.

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster