Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-02-24

Gräv i snö och mull

Gräv djupt där du står…

Ja, nog har det grävts djupt den här vintern. Det är nog nu för länge sedan. Men det här är en vinter för alla dem som talar så känslofullt om att det ska vara snö om det ska bli någon julstämning.

Julen har farit sin väg och nu kan också alla snömassorna gärna dra sina färde. Det blir bara fasligt farligt när vårfloden kommer att störta fram över våra landamären, när alla de massor som ligger i skogarna ska flytta hädan. Usch, usch!

Näej, nu blir jag störd i försöken att tänka. Tv:n slamrar och pratmakaren drar på med Vem som vet mest. Det flimrar fram en fråga om den där bonden som blandade bark i brödet. Visst, en av de få frågor där jag hängde med. Och så dyker minnen upp från barndomen.

Morbror Lars kunde sin Johan Ludvig Runeberg utantill, långa haranger. När han satt vid bordet spelade hans fingertoppar ofta mot bordsskivan och till den musiken föreläste han bland annat ”Högt bland Saarijärvis moar bodde bonden Paavo på ett frostigt hemman/ Paavo tog sin hustrus hand och sade: Herren prövar blott han ej förskjuter, Blanda du till hälften bark i brödet, jag skall gräva dubbelt flera diken”/ osv i oändlighet. Vilken poesi som fastnade i lillpojkens medvetande.

Gräv djupt där du står… Från grävningar i den djupa snön tar tankarna vingar och landar i sköna sommardagar när snön har bytts mot trädgårdarnas mörka mull och den fägring som väntar.

Den här bilden hör hemma i en park i en av Hälsinglands tre städer. Två gubbar var i färd med att anlägga en rabatt. Den ene av dem grävde hål i marken och den andre fyllde igen hålen omedelbart.

En herr Svensson var ute på promenad och passerade platsen. Han tyckte arbetssättet verkade en smula konstigt, stannade till och undrade vad jobbet gick ut på.

– Joo, sa den ene, jag har fått order att gräva hål och min kompis ska fylla igen dem. Det skulle vara en man till här också som skulle sätta plantor, men han är sjuk idag.

Inte underligt om herr Svenssons tankar gick till Frödings ”Dumt fölk” och ”Den är nöe tä dum den!” Och så vandrade han vidare.

I radions Karlavagnen härom kvällen var det en femtonårig flicka som berättade att hon skrivit en uppsats på datorn. Men hux flux så var den borta. Hon blev så arg att hon kastade datorn i golvet. Sen skrattade hon. En dator har många framsidor, men här yppades en avigsida.

En stilla reflektion. Ur en Facit privat försvinner aldrig det skrivna. Den behöver aldrig kastas i golvet.

Dagens korn

En pessimist har alltid rätt
men har inget nöje av det.

Edward Teller

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster