Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-03-10

I fäders spår

Det har snackats OS till leda den sista tiden. Och ändå tänker jag späda på med lite skidor. Lägg bladet åt sidan om det tar på krafterna.

Jag tänker bara nämna lite kring femmilen där vi också fick ett brons. Det går snabbt undan i spåren nu för tiden. Bara dryga två timmar. Går man tillbaka 74 år till OS i Garmich då Sverige lade beslag på de fyra första platserna med segrartiden tre och en halv timme förstår man utväxlingen.

Vi kan gå till Skidspelen i Lahtis i Finland 1926 och det som har berättats mig. Det var första gången spelen blivit internationella. Åkarna från kontinenten hade ingen uppbackning längs spåren, utan de måste ha matsäck med sig i en ryggsäck. Fem mil var ju rena mardrömmen.

Till tävlingen kom bland annat en tjeck som hette Rava. Vid starten var han väl påpälsad och hade en ryggsäck som var välfylld. Publiken trodde att det rörde sig om mat och dryck, och man funderade hur länge han tänkte hålla på.

Det skulle så småningom visa sig att det var en riktig långtradare. Efter en viss sträcka fick man se Rava sittande vid sidan om spåret. Först lyfte han ut en vevgrammofon och en bunt skivor och sedan kom det ett lass med maten som skulle ge ork för den fortsatta resan. När övriga åkare passerade satt Rava och lyssnade på musik, åt och mådde bra trots att kvicksilvret pendlade sådär 30-40 minusgrader.

Hur länge Rava höll på vet jag inte. Kanske någon känner till det? Kom han i mål? Om inte, så kanske han åker än!

För att gå tillbaka till 1936 så var det ju de tre svenskarna Elis, Axel och Nils som stod på pallen. Fjärde mannen Hjalmar som fick stå nedanför, tog det hela med knusende ro och lär visst ha yttrat helt skämtsamt att ”om de tre andra stannat hemma så hade jag vunnit”.

När vi är inne på skidspåret är det svårt att komma förbi Northug som själv ville komma förbi alla. Men vi lämnar honom i spåret och plockar fram en annan norrman som fått jobb som testpilot. Det började med en helikopter. Han steg upp till 500 meter, 600, 700 och 800 meter. Då brakade det till i en kraschlandning.

– Vad hände frågade hans chef.

– Det började bli så kallt, så jag slog av fläkten.

I sportsammanhang kan man väl också beundra alla mediamänniskor som har så välsmort munläder. Inte underligt om det i hastigheten kan krångla till sig. Som exempel:

Bengt Bedrup tillhörde den gamla ”pålitliga” stammen. Men en gång hakade det upp sig. Han refererade en match Sverige-Finland på 70-talet och det blev så här: ”Sverige spelar i gula tröjor och Finland spelar i Tammerfors”.

Dagens korn

Vi tänker sällan på vad vi har,
men alltid på vad vi saknar.

Arthur Schopenhauer

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster