Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-04-07

Triss till Trönö

Nu går jag rakt på sak.

I min förra krönika vände jag mig speciellt till bygdekännaren Jan-Eric Berger i Trönö och testade hans kunnande i följande frågeställning: ”När bildades Trönö missionsförsamling och av hur många?” Trisslott utlovades vid rätt svar.

Svar har anlänt fast det slirade litet grand. Han har tagit sikte mera på missionshuset än församlingen. Han svarar: ”Det var 1891 som församlingen fick lagfart för att bygga ett missionshus på kullen i Gynberg. Det var en grupp på 15-20 personer som bildade församlingen, bland annat Lars Larsson i Gynberg.”

Rätt facit: I Hälsinglands Ansgariiförbunds 50-årsskrift 1928 står: ”Trönö missionsförsamling bildades 1888 av 5 medlemmar. Har för närvarande 54 medlemmar. Nuvarande ordförande är Lars Larsson, Gynberg.” (Ansgariiförbundet var en sammanslutning av missionsförsamlingarna i Hälsingland.)

Skulle Berger belönas med en trisslott för svaret? Även om det var lite på sidan om, så tycker jag han bör belönas. Svaret tyder på såväl kunskap som idogt arbete med att plöja i hävderna och intervjua personer som har minnen från vad andra berättat.

Så jag for in till stan och köpte två trisslotter, en till Berger och en till mej. Nu var frågan; vilken skulle han ha och vilken skulle jag behålla för mej? Jag löste problemet så här; jag lade upp båda lotterna, min till höger och Bergers till vänster.

Först öppnade jag min lott. Den visade sig bestå av en mycket blygsam belöning. För kollens skull så skrapade jag också den vänstra, Bergers lott. Den var utan vinst. Det var ju synd. Men rätt ska vara rätt.

Nu kommer jag att skicka den skrapade trisslotten till Berger så han får se resultatet. För kollens skull. Ingen smussel här inte. Och jag förstår att en så garvad man som Berger (inte minst i C-politiken) tar det här med jämnmod. Bättre lycka nästa gång.

Jag hoppas att den här lilla uppgiften har sporrat Berger till ytterligare studerande av hembygden Trönö. Fast han kan ju redan det mesta.

När tangenterna redan spelar över Trönö så kommer jag att tänka på snön och den hårda vintern. Tänk vad det har skottats i Trönö och vad slungorna har sprutat ur sig.

Då går tankarna till vad indianen sa som passerade genom Trönödalen en dag när skyfflarna gick för högvarv och slungorna kastade ur sig den vita varan. Indianen reflekterade högt: ”Vit man vara dum, skotta snö som smälter bort till våren.”

Till sist: I skrivande stund faller snön. Snön har alltid fallit. Ingen har behövt hämta den. I almanackan från 1914 läser jag en marginalanteckning: ”Den 8 mars till omkring en 8 april kördes med släde efter landsvägen.” Snön föll då också.

Dagens korn

Man vet mindre
än man anar.

Wolfdietrich Schnurff

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster