Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-04-21

Körkort & norrmän

Det här kan du väl skriva om!

Hon är alltid strålande och glad. Som en levande solstråle. Nu var hon extra glad när hon kom springande genom byn, lilla Irene. På långt håll ropade hon och armarna virvlade som flaxande lärkvingar: ”Jag har tagit körkort!”

Nu är risken stor för oss bybor att vistas ute? Näej då, garanterar maken Tom. Hon är försiktig. Hon kommer säkert att hålla sig mellan dikeskanterna. Och så håller hon styvt på paragrafen, det där om ”kurvor, backkrön eller eljest där sikten är skymd.”

Det är bara att gratulera. Nu är det skrivet.

Bara hon nu inte gör som norrmannen som hade köpt en ny bil. Efter ett par dagar kom han tillbaka och ville ha en ny bil, för växellådan hade pajat.

– Men hur kör ni karl? undrade bilförsäljaren.

– Jag lägger i ettan, sedan tvåan och kör upp till 50 km, sedan lägger jag i trean och kör upp till 70, sedan fyran och kör upp till 100. Till sist lägger jag in racerväxeln, den som är märkt med R, och då smäller det!

Var försiktig lilla Irene med växelspaken och använd inte R i onödan.

När vi ändå är inne och traskar på norskt bilområde kan vi påminna om de två patrullerande poliserna. Dom fann en död person liggande framför en Peugeot. Rapport måste skrivas.

– Vet du hur Peugeot stavas? Frågade den ene.

– Har ingen aning, vi flyttar honom till en Opel istället.

Varför ska det skämtas så obarmhärtigt med norrmän? Det finns ju mycket att ta lärdom därifrån för oss svenskar. Här en visdom för de nygifta. Frun i Oslo undrar varför maken har hatten på sig när han borstar tänderna. Han gav besked:

– Det står ju klart och tydligt på tuben: Glöm inte att sätta på hatten.”

Varför skämta om norrmän när vi kan hålla oss inom egna gränser. Eller i Bollnäs till exempel. Det här hände under 70-talet. En ung distriktsläkare fick besök av en bonde. När behandlingen var klar och bonden skulle gå, tittade han länge på läkaren och frågade: ”Var kommer han ifrån egentligen?”

– Jag kommer från Stockholm, svarade läkaren.

Bonden funderade innan svaret kom: ”Jaså, och ändå är han så pass te människa.”

Underligheter kan vi också finna i Sverige och i draken DN, som kan samlas under ”grodor”. Den 25 juli fanns en rubrik: ”Man anhållen för mord på bensinmack.” Inte underligt att vän av ordning frågade ”vad är det för bensinmack som kan bli utsatt för mord?”

Dagens korn

När var och en sin sida nöter
så går det väl vem än man möter.

Gammalt talesätt

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster