Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-05-19

Då kör Vi!

Just nu vid skrivmaskinen känner jag mig som en snickare känner sig när han saknar virke. Eller en smed utan järn. Eller en målare som inte har någon färg i burken. Det är således alldeles tomt.

Men man kan ju alltid börja med att blunda och slå till över tangentbordet. Där pekfingret hamnar får utgöra begynnelsebokstav. Jag gör försöket. Det blev D.

Det kan hända att man i arbetssammanhang i stället för jag och ni samlar allt under begreppet vi. Jag tänkte på det häromdagen när jag satt i tandläkarstolen. Inledningsvis hade hygienisten och jag ett trevligt samtal då angelägna världsgåtor ventilerades. (Chefen befann sig i Barcelona på en kurs.)

Så tog hon ett djupt andetag och sa: ”Då kör vi !” Kör vi? Jag bara satt och gapade och hon ensam jobbade. Jag lydde bara när hon sa ”Var så god och skölj”.

Från tandläkarstolen flyttar vi oss in i en skolsal i Söderhamns ytterområde. Lärarinnan hade för vana att alltid tala om vi under lektionerna. Nu ska vi räkna, eller nu ska vi skriva osv. Eller är vi klara med uppgiften?

Det där gjorde att det kunde bli litet komplicerat ibland. Som till exempel den här gången. Lille Lasse räckte upp handen.

Lärarinnan:

– Vad vill vi?

Lille Lasse:

– Jag skulle be te få gå ut.

Lärarinnan:

– Behöver vi det då?

Lille Lasse:

– Jaa, teminstingens jag!

Nu lämnar vi vi. I skrivande stund känns magen fullpackad av smörgåstårta. Nyss hemkommen från staden i norr där vi uppvaktat en 75-årig fd söderhamnstös. Ojoj, vad tiden går. Det är inte länge sedan hon uppvaktades som 50-åring.

Då skrev jag ”Sådan kvinna vill vi hylla, på den dag då hon lär fylla hela 50 – ofattbart, men vi hurrar – det är klart”. Det var lika ofattbart att möta henne som 75-åring. Då kan det gå an att åldras.

Tiden mäter vi i sekunder, minuter som blir timmar som blir dagar som blir år. Urmakaren har mycket med tiden att göra. Inte kan han stoppa den, Han har bara att hänga med. Och se till att uren hänger med.

En gammal urmakare talade visdomsord:

–Klockor är det värsta jag vet.

–Varför blev du då urmakare?

– Far var urmakare, farfar var urmakare, vi har alltid varit urmakare.

Och så la han till:

– Klockan är människans värsta fiender. Den tickar bort våra liv.

Dagens korn

Ålderdomen är av naturen pratsam.

(Cicero)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster