Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-06-02

Den 19:e är dagen

Tala om helomvändning. Jag kan inte begripa mej på den kvinnan. Hon har varit monarkist ända ut i fingerspetsarna i hela livet. Det var inget annat än det förestående bröllopet den 19:e som rabblades över läpparna.

Varenda tv-program, som gällde hon Viktoria och han Daniel, band henne vid rutan. Hon drömde bara om den avundsvärde ockelbogossen, till och med i vaket tillstånd. Han har födan köpt han, och vilken ära och berömmelse. Det var nästan så hon sjöng i sömnen.

Men en dag i förra veckan slog det om. Hon hade börjat tänka. Tänkte i tysthet. Men så tog tankarna gestalt.

– Hur kan dom hålla på bara med detta tjatande om bröllop och kungar och prinsessor och festligheter, finns det inget annat på tv? spädde hon på.

Och så kom slutklämmen med sådan ackuratess så att den närmaste släkten bara gapade. Det var som om hon blivit påverkad av högre makter som ledde till besinning.

– Är det samma tjat nu igen? Jag har tröttnat. Jag tror jag blir republikan!

Vid uttrycket republikan ryckte familjen till. Något sådant hade de inte väntat höra från lilla mamma. Ja, vi får väl se den dagen, sa de. Det är ju så rart med kungar och drottningar och prinsessor. Och vilken släkthistoria. ”På den dagen skall det bliva uppenbarat”, som Paulus säger.

Det här resonemanget leder tankarna till Janne i Kungsängen, som också bävat inför den 19:e juni. Men han har redan saken klar hur han skall tillbringa dagen. Den ser bland annat ut så här:

  • Klockan 13:30 Holland – Japan.
  • Klockan 16.00 Ghana – Australien.
  • Klockan 18.00 Grillning och dricka.
  • Klockan 20.30 Kamerun – Danmark.

En annan som vet vad han skall göra den dagen är professor Gustaf Sjökvist, ”hovleverantören” i musik i Storkyrkan i Stockholm, där vigseln äger rum. Vi kan sticka in en parentes här och nämna att han är hälsingepojke, uppväxt i Alfta där pappan var kyrkomusiker.

Gustaf Sjökvist blir pensionär nästa år efter 44 år som ”trogen arbetare i den här vingården” (Storkyrkan), som han själv uttrycker det.

Det var väl som att lägga svaret i munnen på honom när en journalist ställde frågan:

– Du som är körledare, vad tycker du om ”körslaget”, det populära inslaget i TV4?

– Det har ingenting med körsång att göra. Det är genant mot en hel yrkesgrupp.

Så var det sagt. Glöm inte 19:e juni.

Dagens korn

I varje människa finns någonting att älska.

Nathan Söderblom

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster