Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-06-30

Också ett bröllop

Nu när svallvågorna efter århundradets stora bröllop har lagt sig, kanske man kan flytta ner till lokalplanet och minnas lite personligt. En flytt tillbaka till 21 juli för 54 år sedan. Även om bröllopen skiljer sig skyhögt så har HON och jag något gemensamt med Victoria och Daniel – vi är alla människor.

Vi hade inte lika mycket folk omkring oss den där strålande vackra julidagen som dom därnere i Stockholm hade. Ett halvt annat hundratal stöttade upp oss. Inte hade vi någon tv-utsändning heller. Men många gamla fina foton har vi förvarade i ett speciellt fotoalbum, en gåva från ungdomsvänner.

Det är intressant att spana mellan bladen ibland. Tänk att man var så pass mycket yngre då. Flinten var inte lika kal, men en begynnande ljusglimt kan skönjas. Och HON verkar också betydligt yngre, även om dagar och år inte präglat henne så märkbart. HON är lika go fortfarande.

Högtiden i kyrkan var väl uppbackad. När vi tågade in medan Birre på kyrkorgeln brassade på med Mendelssohns Midsommarnattsdröm så var det nästan som om benen svajade och man kände att nu är det bröllop på gång.

Dagen till ära hade jag komponerat en gåva till bruden. En tonsättning av Herdepsalmen för blandad kör, damkör, manskör och orgel. Den skulle jag gärna vilja höra i repris när jag fyller hundra år.

Än kan jag i minnet höra klangen från sångarbröderna Fyrbåken som bedyrade ”Kära kamrater” och manskören som smekte öron och sinnen med ”Hjärtats saga”. Lumparkompisen John hade tidigt lovat att när vi skulle gifta oss så skulle han ansvara för att det blev riktigt gjort. Garantin har hållit.

När det var dags att lämna templet förgyllde Birre utgången med ”Frösö kyrka”.

Sedan alla kramar och lyckönskningar avklarats så äntrade vi Lindors Cheva Bel Air för transport. Någon kortege genom socknen under folkets jubel och poliseskort förekom inte, utan det blev raka spåret till Altorp, där borden stod dukade och Hanna B var köksansvarig.

Den gemytliga samvaron hade inga döda punkter. Ett tiotal namn nämns bland talarnas rad, sången flödade i många olika konstellationer, Nicke trollade och ledde allsång, lekar och skämttävlingar. Det ena hakade i det andra så det var nästan svårt att hinna dra efter andan.

I den rika bildfloran finns ett foto av ett 20-tal söndagsskolbarn som uppvaktade. I gruppen känns igen en yngling som är kommunalpolitiker i dagsläget.

Från tidningen var några jobbarkompisar inbjudna, bland dem Stu. Kanske hade de anat att det skulle bli en ”torr” tillställning, men att de trivdes förstår man av Stu:s kommentar efteråt på jobbet: ”Yngve, ska du inte gifta dej en gång till?”

Dagens korn

Att byta make är bara att byta problem

Kathleen Norris

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster