Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-07-28

Ord ur Skriften

Kära läsare! Allra först en liten varning. Det blir lite religiöst – bibliskt i den här spalten, och i händelse ni är allergiska mot sådant kan det vara lika bra att hoppa över fortsättningen.

Vännen Jon har en vitmenad kropp. Solbrännan biter inte på honom. En gång när han låg vid badstranden och visade sin ”renhet” ropade dottern till honom:”Pappa, det står i Bibeln om dej!” Det trodde han inte, men hon hänvisade till Höga visan 5:15. Han slog upp Bibeln när han kom hem och läste:”Hans ben äro pelare av vitaste marmor, som vila på fotstycken av finaste guld. Att se honom är som att se Libanon, ståtlig är han såsom en ceder.”

Jag jobbade inom smidesbranschen i unga år och vill jag dra ut kontentan av ovanstående så kan jag säga att det står i Bibeln om mej också. Läs Jesaja 44:12. Där står det: ”Smeden tager sitt verktyg och bearbetar sitt smide i glöden, han formar det med hammare, han bearbetar det med kraftig arm; till äventyrs får han därvid svälta…”

Inte helt sanning om mej. Jag har aldrig haft kraftig arm, jag har aldrig behövt svälta. Men min mamma berättade om morfar att han ibland kom hem från smedjan och lade börsen på bordet. ”Nu är den här tom”, sa han.

Ni vet att det finns något som kallas tumverser. Sådana som man tar till vid tillfällen när man söker tröst och vägledning. Det kan lyckas, men det kan också gå på tok.

I min ungdom var vi, Sångarbröderna Fyrbåken, till Edsbyn och sjöng på ett bröllop. Värdfolket ville att vi skulle stanna över till nästa dag, men meningarna var delade. Några av pojkarna kände väl hur plikten hemma kallade, några ville stanna kvar. Och värdfolket tryckte på.

På ett bord låg den stora familjebibeln, jag steg upp och tog ett tumgrepp. Den högra tummen hade hamnat i Lukas 10:7 och jag läste: ”Och stannen kvar i det huset och äten och dricken, vad de hava att giva, ty arbetaren är värd sin lön”.

Det b l e v övernattning.

* * *

En liten frågesportramsa. Vad heter den där långa grejen längst fram på elefanten? Snabel. Vad kallas det långa svärdet som polisen bär vid sidan? Sabel. Vad är det som telearbetaren gräver ner i backen? Kabel. Vad hette den förste brodermördaren? Ab.. Näej, Kain.

Apropå tumverser. Seved tog ett tumgrepp alldeles i början av Bibeln. Han ville ha tröst. I 1 Mos. 4:8 läste han: ”..överföll Kain sin broder Abel och dödade honom.” Det ordet gav dålig tröst. Han ville ha ett bättre ord och satte i högertummen. Han greppade Lukas 10:37 och läste: ”Gå du och gör sammalunda.”

Nog för denna gången ur Bibelns värld.

Därmed sätter pensionären FYNG punkt för sin spalt nr 440.

Dagens korn

Skäms inte över släktskapen med aporna.
Vi har formats av samma skaparehand.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster